Antigonon leptopus
Семейство: Polygonaceae
Латинско наименование:

Antigonon leptopus


Популярно наименование: Антигонон лептопус, Мексикански катерач, коралова лоза

Добави в любими Добави в кошницата

Антигонон лептопус е една прекрасна, жизнена, бързо растяща лиана, която през лятото се обсипва с венци от нежни розови цветчета. Образува удебелено коренище, от което напролет избива нови стъбла и се възстановява дори да е отрязана до нивото на земята. Расте и цъфти добре в средно голям контейнер с достатъчно пространство за корените и опора по която да се катери. Подрязването е важно за поддържането му, останалите грижи са елементарни, няма някакви особени претенции, обича постоянна влага и слънце, но расте добре и на полусянка. Презимува коренището, от което на пролет избиват нови стебла. Студоустойчивостта му би трябвало да е достатъчна за да презимува успешно в земята в по-топлите кътчета на страната. При отглеждане в саксия досегашния ми опит показва, че зимуването трябва да става в хладно или студено помещение, което не замръзва за дълго и с малко влага, може и на тъмно.
При отглеждане от семена се развива бързо и при ранен старт започва да цъфти още на първата година.
Антигонон е гръцка дума, която означава срещуположен ъгъл и се отнася до разположението на цветовете, а лептос означава фин, деликатен.

Лечебно действие на Антигонон лептопус


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Антигонон лептопус без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Екстрактът от листата и цветовете подтискат окислителната деградация на липидите(процесът при който свободните радикали крадат електрони от липидите в клетъчните мембрани, което резултира в клетъчни повреди). Той има антиоксидантно, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Горещ чай приготвен от надземните части се използва при настинка и грип. Чай от листата също се използва за третиране на диабет и високо кръвно налягане. Готвените корени са с ядков вкус а листата и цветовете се потапт в брашно, панират и сервират със спагети. Цветовете също се прибавят към омлети. Семената могат да бъдат печени, почистени, стрити и използвани като брашно.

http://www.pfigueiredo.org/TA24.pdf

Тази страница е за закупуване на семена от Антигонон лептопус. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Антигонон лептопус

Антигонон лептопус
Антигонон лептопус
Антигонон лептопус
Антигонон лептопус
 

Купи семена Antigonon leptopus

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 2062)
Цена:6.00 лв.
Количество: бр.
 

Антигонон лептопус - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: увивни стъбла с дължина по няколко метра
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: лечебни, лиани, многогодишни, семена, храсти