Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Мисия

Здравейте, казвам се Петър Костов. Отглеждането на растения ми е страст и хоби от много години.
Красотата и изяществото на растенията ме очароват и ми носят огромна наслада. Грижите за тях, колкото и да са стресиращи на моменти, ми носят голямо удовлетворение. Едно добре гледано растение винаги се отблагодарява с начина по който изглежда и се развива. Всяка нова пъпка и всеки нов цвят е повод за радост, а често и гордост.
Основният ми интерес и силата ми са в размножаването на растенията, било то вегетативно било то чрез семена.
Истински ме вдъхновява исторята, която всяки един вид растение крие в себе си - уникалните приспособления, благодарение на които оцелява, развива се и се размножава. Например способността на хищните растения да отделят ензими и с тяхна помощ и с помощта на бактерии да разграждат и усвояват животинска храна, способността на Протеите да отделят в почвата химикали, които разтварят скалите и извличат фосфора от тях, способността на много растения, когато бъдат нападнати от гъсеници, да отделят във въздуха специфични химикали, с които привличат точно този вид оса, която храни малките си с точно този вид гъсеница, която в момента гризе листото... Всяко едно растение е уникална химическа фабрика и то най-съвършената, която някога е съществувала на тази планета.
Petar Kostov, telopeanursery.com Без растенията не само че нямаше да ни има, но и нямаше да си заслужава да ни има, така се чувствам аз.
Системата по която работи разсадник Телопеа ми дава възможността да живея по начин за който искрено вярвам че е добър не само за мен но и за природата и за обществото. Това е един вид бизнес, който се стреми да създава повече нетна полза за природата отколкото е цената, която развиването му налага върху нея, а печалбата която генерира е средството за постигането на тази цел. В този процес се старая да вдъхновя моите клиенти да мислят повече за природата като дам възможност на всеки от тях, който е запален цветар, градинар и колекционер и разполага с градина, оранжерия или слънчев прозорец, независимо в коя точка на България, да притежава някои интересни, странни, екзотични, редки или сравнително слабо познати и разпространени у нас видове растения. Целта ми е да ви предоставя възможност за избор на растения, които липсват в най-близкия ви цветарски магазин - растения, които да ви радват с цветовете си, да ви интригуват и вдъхновяват с историята си, да ви лекуват физически и душевно. Приоритет са ми декоративните и лечебни растения. Растенията, които предлагам са мое собствено производство, отгледани без никакви химикали.
Кръстих разсадника "Телопеa" - от латинското телопос (telopos), означаващо "виждащ се отдалеч". Адресът на сайта е telopeanursery.com, "nursery" - втората дума в адреса на сайта е просто английската дума за разсадник.
Желая ви безкрайно много радост и успехи с вашите цветя!

За латинските наименования на растенията

Латинските наименования на растенията се използват, за да може всяко растение да има едно единствено уникално наименование валидно в цял свят. Името на всяко растение се състои от две части. Първата - това е името на рода, което винаги се изписва с главна буква. Второто име е името на вида, което винаги се изписва с малки букви. Когато дадено растение е култивирано заради свои особености, които го отличават от вида на него му се дава име на сорт (култивирана разновидност). Това трето име винаги започва с главна буква и се поставя в единични кавички. Ето и пример: Solanum lycopersicum 'Amazon Chocolate'. Понякога в един и същи вид растение се обособяват групи, различаващи се по дадени белези. Тези групи могат да представляват разновидности (var.), подвидове (subsp.) или форми (f.). Всички те се изписват с малки букви след съответното обозначение и следват видовото наименование, например: Juncus effusus f. spiralis (спираловидната форма на вида effusus в рода Juncus). Всички латински имена имат определено значение като могат да отразяват дадени характеристики на растението (напр. variegata - с листа изпъстрени с по-светли петна) или името на ботаника, който го е описал (D. burmannii - Johannes Burman) или пък мястото, на което е открито (balcanicus - на Балканите). За добро или за лошо понякога имената на растенията се променят. Въз основа на различни изследвания таксономистите обединяват видове, разделят родове и като цяло създават затруднения на обикновените цветари. Допълнителни затруднения се създават от търговските марки, под които много производители разпространяват растенията си.
Следвайки това, което смятам за добра практика, аз се стремя да обозначавам растенията, които предлагам само с актуалните им латински наименования. Допълнително в сайта ще намерите латинското име изписано на кирилица, което ще ви улесни при разчитането му, както и популярното българско име, ако има такова.

Информацията от етикета обяснена

Всяко растение закупено от мен носи етикет - табелка за забиване в субстрата. На тази табелка ще намерите информация за името на растението, изискванията му към светлината, поливането, минималните температури, които понася и киселинността на субстрата, при която се развива оптимално.
табелки Телопеа
Аз поставям табелките винаги от северната страна на саксията. Можете да използвате тази информация за да запазите ориентацията на растението спрямо светлината.
Семената са етикетирани с името на вида върху всяка опаковка, но ако желаете може да поръчате и табелки за забиване за закупените от вас семена, с които да ги обозначите при засяването им. Цената на една табелка е 0.2 лв. Табелките се поръчват в комплект, който включва по една табелка за всеки артикул от категория семена, който е изписан на отделен ред в кошницата ви.

Сезоните в южното полукълбо

Някои от семената и растенията, които предлагам произхождат от Южното полукълбо, затова мисля, че ще е полезно тук да ви кажа как са разпределени тамошните сезони по месеци:
Зима - юни, юли и август;
Пролет - септември, октомври, ноември;
Лято - декември, януари, февруари;
Есен - март, април, май.

USDA зони за студоустойчивост на растенията

Това е система за класификация на растенията според тяхната студоустойчивост разработена от Министерство на земеделието на САЩ и свързана с конкретните дадености на климата в различни региони на Северна Америка. Макар и системата да е предназначена за територията на САЩ температурните граници на зоните са възприети де факто по цял свят с цел разпределението на растенията в групи според тяхната студоустойчивост. Системата включва карти на т.нар. зони, включващи региони със сходни зимни температури. Така когато се казва че едно растение е студоустойчиво в зона 7 се има предвид че издържа до -17℃. Линк към една такава карта за България можете да видите по-долу. Зоните се определят според средногодишните минимални температури. Обърнете внимание, че става въпрос за средни минимални температури, не за рекордно ниските такива. Освен температурата обаче има и много други фактори, определящи т.нар. микроклимат, които могат да доведат до това дадено растение да преживява без никакъв проблем до две зони по-ниски температури или пък да измръзне дори при по-високи температури от тези, които нормално издържа. Такива фактори са разположението (южно, северно...), ветровете (завет или открито спрямо студените зимни северозападни / североизточни ветрове), влажността на почвата и др.

Температурните граници на зоните са както следва:

Зона 1студоустойчиви до под -45.6℃
Зона 2студоустойчиви от -45.6℃ до -40.0℃
Зона 3студоустойчиви от -40.0℃ до -34.5℃
Зона 4студоустойчиви от -34.5℃ до -28.9℃
Зона 5студоустойчиви от -28.9℃ до -23.3℃
Зона 6студоустойчиви от -23.3℃ до -17.8℃
Зона 7студоустойчиви от -17.8℃ до -12.3℃
Зона 8студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃
Зона 9студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃
Зона 10топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃
Зона 11топлолюбиви, над 4.4℃

Една добра интерактивна карта на температурните зони в България можете да видите тук

Карта показваща датите на първите мразове

Карта показваща датите на последните мразове

Карта показваща рекордните високи/ниски температури в България