Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Morinda citrifolia
Семейство: Rubiaceae
Латинско наименование:

Morinda citrifolia


Популярно наименование: Нони, Моринда цитрифолия, индийска черница

Добави в любими Добави в кошницата

Моринда цитрифолия, по-позната като Нони е малко, широколистно, вечнозелено плодоносно дръвче от Югоизточна Азия, Полинезия и Северна Австралия. Принадлежи на семейството на кафето - Брошови (Рубиацее).
Обича богата, постоянно влажна почва. Може да вирее на пълно слънце и на пълна сянка, но на сянка цъфти и плодоноси по-слабо.
Нонито е топлолюбиво растение и е добре зимата да се държи при температури над 10-12℃ и на възможно по-слънчево.
Големите прости, восъчни, тъмнозелени листа с вдлъбнати жилки придават на Нонито типичен тропически облик, който се подсилва от странните наглед плодове, които приличат на гигантски мутирали бели черници.
Растението започва да плодоноси 18 месеца след покълването си от семка и в тропиците дава по 4 до 8 кг. плод месечно през цялата година. Толерира различни почви вкл. варовити и засолени и е издържливо и приспособимо растение.
Плодовете са първоначално зелени, после жълти и накрая когато узреят - почти бели, 10-20 см. дълги.
Плодовете на нонито са ядливи и лечебни, но не са сладък и вкусен тропически плод а по-скоро нещо което се яде със сол и има специфичен аромат, който повечето хора определят като неприятен. За храна са били използвани във времена на глад. Иначе от плодовете се приготвят сокове, готвят се, сушат се и се смилат на прах и използват по най-различни начини най-вече заради лечебните си свойства. Често се използват недоузрелите плодове, защото на този етап те все още не са развили характерния си аромат. От семената се извлича масло или се консумират печени а листата се използват като зеленчук или също се сушат и стриват на прах.
В традиционната медицина в течение на не по-малко от 2000 години нони се е използвало като общоукрепващо средство и полинезийците никога не са тръгвали на път без плодове от това растение като по този начин са го разселили на много места из югоизточна Азия.

Тази страница е за закупуване на семена от Нони. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Нони Нони Нони Нони Нони
 

Купи семена Morinda citrifolia

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 2019)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Нони - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: 3 до 5 м. височина в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка,сянка
Влага: умерена
Категория: дървета, колекционерска серия, лечебни, многогодишни, семена, ядливи