Babiana rubrocyanea
Семейство: Iridaceae
Латинско наименование:

Babiana rubrocyanea


Популярно наименование: Бабиана руброцианея

Добави в любими Добави в кошницата

Бабиана руброцианея е едно изключително интересно и рядко растение от семейство Перуникови (Iridaceae). Произхожда от Южна Африка, расте и цъфти през зимата а през лятото почива под формата на малки грудки. Листата са тесни, дълги, изправени, надлъжно нагънати като плисирани, с редки власинки - симпатични, но общо взето нищо особено. Цветовете обаче са наистина уникални защото са супер ярки и в много необичайно цветово съчетание от виолетово-синьо и ярко червено. Надали сте виждали друго подобно растение! Цъфтежът е много обилен и сравнително продължителен, състои се през февруари и март. На всеки цветонос последователно се отварят по десетина цвята, всеки от които е по около 3-4 см в диаметър.
За съжаление в естествените си местообитания Бабиана руброцианея е застрашена от изчезване, включена е в червената книга на Южна Африка. Заради разпокъсването на местообитанията числеността на растенията в съществуващите все още между шест и осем популации на площ от около 120 кв. км. в Дарлинг, Западен Кейп продължава да намалява. (http://redlist.sanbi.org/species.php?species=1534-57)

Бабиана руброцианея е растение за колекционери с опит в отглеждането на зимно растящи растения при нашите климатични условия. С две думи - изисква хладни до умерени температури и много слънце през зимата,а през лятото - топло и сухо време за покой.

Тази страница е за закупуване на семена от Бабиана руброцианея. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Бабиана руброцианея

Бабиана руброцианея
 

Купи семена Babiana rubrocyanea

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 2001)
Произход:собствено производство
Цена:15.00 лв.
Количество: бр.
 

Бабиана руброцианея - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до 30 см височина
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,зима
Добро за: рядко и застрашено от изчезване колекционерско растение
Категория: колекционерска серия, луковични, многогодишни, семена, тревисти