Albuca bracteata
Семейство: Asparagaceae
Латинско наименование:

Albuca bracteata


Популярно наименование: Бременен лук, Албука брактеата, Орнитогалум брактеатум / лонгибрактеатум / каудатум, syn. Ornithogalum bracteatum / longebracteatum / caudatum

Добави в любими Добави в кошницата

Бременният лук всъщност не е лук, нито е ядлив. Любопитен е с това, че прави голяма, надземна луковица, по външните люспи на която се развиват малки дъщерни луковички. През време на активния растеж луковицата има красив ябълково зелен цвят, а при засушаване връхните люспи изсъхват и добиват бял цвят и текстура като на оризова хартия което предпазва растението от по-нататъшна прекомерна загуба на влага и изгаряне. Листата са тесни и дълги до 60 см., полягат. Съцветието е, изправено, високо до 90 см и се състои от до 100 цветчета, които са бели със зелена надлъжна ивица на всяко венчелистче и приятен аромат. Луковицата достига до 10 см. диаметър. Растежът е бърз.
Руснаците го наричат птицемлечник или индийски лук (въпреки че произхожда от Южна Африка) и твърдят че е лечебен, но растението съдържа и токсични вещества.
Албука брактеата може да бъде отглеждана по различни начини - или като сукулент/кактус и по отношение на субстрата и по отношение на поливането и зимуването или като нормално стайно растение с целогодишно поливане, стига да не е съвсем подгизнала. Понася и повече и по-малко слънце, въобще е едно много непретенциозно растение.

Дъщерните луковички при узряването си когато са около 5 мм дълги се отделят от майката, падат върху субстрата, бързо се вкореняват и образуват ново растение.

Галерия със снимки на Бременен лук

Бременен лук
Бременен лук
Бременен лук
Бременен лук
 

Купи растение Albuca bracteata

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 2180)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Бременен лук - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: до 90 см. с цветоноса
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: ароматни, вкоренени растения, луковични, многогодишни