Phyllostachys aureosulcata
Семейство: Poaceae
Латинско наименование:

Phyllostachys aureosulcata


Популярно наименование: бамбук, Филостахис ауреосулката

Добави в любими Изчерпано

Бамбукът за мен е едно много специално растение, така че не мога да говоря за него безпристрастно. Няма вид бамбук, който да не харесвам, но за съжаление малко са видовете достатъчно студоустойчиви че да бъдат отглеждани в земята у нас. Филостахис ауреосулката е един от тях - напълно зимоустойчив, вечнозелен и невзискателен към вида на почвата, достатъчно издържлив на суша, за да вирее и без поливане стига да не е на някои изпечен сух баир, расте и на пълно слънце и на сянка. Разбира се между оцеляващия и щастливия бамбук разлика ще видите голяма. На слънчево, отцедливо място с бедна почва и без поливане листата и стъблата и листата добиват жълтеникав цвят а при продължително засушаване понякога листата дори се свиват като цигари, може с години да не образува нови издънки. В богата почва, с постоянна влага и поне няколко часа слънце дневно бамбукът се чувства и изглежда най-добре и расте най-бързо.
Филостахис ауреосулката образува тъмно зелени стъбла с жълта надлъжна ивица там където е вдлъбнатата част която остава след развиването на страничните клонки. Старите стъбла, които са изложени на слънце пожълтяват изцяло. По младите стъбла след опадването на люспите остава много красив сиво-син брашнест налеп. Стъблата са кухи с плътни прегради на местата на прешлените, след узряване много твърди но и гъвкави. Тежкият сняг зимата понякога ги навежда до земята, но не успява да ги счупи.
По принцип след разделяне на коренището, както и при отглеждане от семена, първоначално стъблата са тънки и ниски, а всяка следваща година новите издънки са все по-дебели и по-високи докато растението не достигне пълния си потенциал спрямо вида и условията на мястото. Не мога да кажа точно какви размери може да достигне този вид у нас на практика, но предполагам че реалистичният максимум е до 6 - 7 м. височина и до 4 - 5 см. диаметър на стъблото.
Растежът на бамбука следва строга цикличност. Новите издънки се появяват през пролетта и бързо израстват на височина докато достигнат максимума си за сезона. След това се появяват страничните разклонения и листата. С това растежът на надземната част за този сезон се прекратява. Под земята коренището също нараства като най-вече се движи в посока юг освен ако някакви особености на терена не го водят на другаде. За този вид бамбук, който е с т.нар. бягаща коренова система е добра идея да се използва коренова бариера, която да ограничи разпространението му само в определените граници. Коренището на бамбука се разполага на плитко в почвата и ако земята е рохка излишните издънки се вадят лесно като коренището най-лесно се прерязва с ножовка или трион след като се поразкопае отстрани. От тежка или камениста почва е по-трудно да се изкопае и там бариерата е още по-полезна. Независимо как се отглежда важно е веднъж в годината, в края на лятото около определения за бамбука периметър да се разкопава на дълбочина една лопата така че да се открият и прекъснат евентуално избягалите ризоми. Тази проста процедура не трябва да се пропуска и ще ви спести по-трудоемко вадене на дълги ризоми които не са прекъснати навреме.
Теоретично бамбукът може да бъде подрязван, но за мен това е естетически недопустимо. Бамбукът е една гигантска трева и за разлика от храстите например не реагира със сгъстяване а просто изглежда обезглавен. Много по-добре е излишните издънки да се отрязват от самата основа на нивото на пръстта. Така насаждението може да се прореди, да се премахнат по-тънките или невзрачни стъбла и да се подчертае естествено красивата му структура, но да се отреже върха на стъблото е просто грозно.
Една характерна особеност на вида ауреосулката е склонността едно от десет стъбла да речем да прави в основата едни странни зигзагообразни чупки след което може да се изправи отново нагоре, а може и да тръгне настрани, това си му е видова характеристика. Тези криви стъбла понякога изглеждат изглеждат интересни, понякога си плачат за ножицата.
Поради голямата си издържливост този вид бамбук е донякъде подходящ и за отглеждане в контейнер, макар че това ще е до време - скоро саксията колкото и да е голяма ще му отеснее и ще започне да иска поливане по няколко пъти на ден - тогава ще трябва или да го сложите в земята или да го нацепите и да пресадите само едно стъбло с малка част от коренището а другото да изхвърлите.

Освен като декоративно растение бамбукът е и полезен по много начини. Тук ще спомена само че дава отлични пръчки за колове за градината.

Галерия със снимки на бамбук

бамбук
бамбук
бамбук
бамбук
бамбук
бамбук
 

Купи растение Phyllostachys aureosulcata

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1835)
Размер:туфа/ризоми на бала
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:25.00 лв.
Не е налично
 

бамбук - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -28.9℃ до -23.3℃ (зона 5 по USDA)
Достига размер: до 6 м. височина, 4 см. диаметър на стълото
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво
Категория: вкоренени растения, декоративни треви, многогодишни, храсти