Ceropegia woodii
Семейство: Apocynaceae
Латинско наименование:

Ceropegia woodii


Популярно наименование: Церопегия уудии, низ от сърца, Ceropegia linearis subsp. woodii

Добави в любими Добави в кошницата

Церопегия уудии на английски носи популярното име "низ от сърца" заради това че стъблата ѝ са тънки като нишка а листата - дебели, месести и с формата на сърце а при липсата на достатъчно влага се оцветяват и в червен цвят. На размер са 1-2 см. Долната повърхност на листата, както и стъблата са винаги с червеникав оттенък.
Цветовете на церопегиите са много интересни и като външен вид и структура и като функция. Те представляват цилиндрична тръбичка с уширение в долния край а петте космати венчелистчета са свързани на върха си и образуват малка коронка в горния край. На цвят са много тъмно червени, почти черни а тръбичката е пъстро-морава. Отвътре цветът е снабден с власинки насочени надолу към уширението където се намират тичинките и плодника. Благодарение на тези власинки малките мушички влезли в цвета привлечени от миризмата (която за нас е недоловима) се оказват в капан вътре. Неспособни да се измъкнат те хубаво се овалват в прашец, а освен това и огладняват добре. Тогава власинките омекват и изхода е свободен. Мушичките излитат, бързайки да опрашат следващия измамлив цвят.
Листата ѝ също са много красиви, изпъстрени със сребристо сиви шарки. В основата на стъблото с времето се образува и много привлекателен каудекс.
Церопегия уудии е обичано и непретенциозно растение, подходящо за висящи саксии. Единственото ѝ изискване е да бъде третирана като сукулент, т.е. да не бъде преполивана, а зимата да е в светло помещение при температури над +6℃. Понася полусянка и вирее добре като стайно растение.
Поради всички тези си качества Церопегия уудии е удостоена с наградата на Кралското градинарско общество (RHS AGM).

Тази страница е за закупуване на семена от Церопегия уудии. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Церопегия уудии

Церопегия уудии
 

Купи семена Ceropegia woodii

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1753)
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Церопегия уудии - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до около 1 м. и повече дължина на стъблата
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: сухолюбиво
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: каудекси, колекционерска серия, многогодишни, семена, сукуленти, увивни