Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Lapageria rosea
Семейство: Philesiaceae
Латинско наименование:

Lapageria rosea


Популярно наименование: Лапагерия розея, Copihue

Добави в любими Добави в кошницата

Лапагерия розея е смятана за най-красиво цъфтящата лиана в света и без никакво съмнение е най-красивата такава, която може да се отглежда и да цъфти у нас в саксия! Тя е екзотично увивно растение, произхождащо от Чили. Високо ценена от колекционерите в цял свят, не само заради това, че е сравнително рядко срещана, но най-вече заради цветовете си. А те са наистина красива гледка - червено-розови, много рядко - бели или в различни оттенъци на светло розово. Отвътре, а понякога и отвън са напръскани с бяло. Издържливи са и се задържат дълго на растението. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късна есен.
Листата на Лапагерията са плътни, сравнително твърди с восъчна повърхност. Старите листа са много тъмно зелени и здрави, младите - много светло зелени и изключително нежни.

Лапагерия розеа е увивно растение. Отделните стъбла могат да станат до няколко метра дълги, но лесно се поддържат в пространството, с което разполагате като се увиват едно около друго и около себе си. Необходима е някаква структура, по която да се катери.

Лапагерията обича изобилна постоянна влага и полусянка, умерени температури целогодишно. У нас може да се отглежда само в саксия, като зимата се прибира на хладно и светло място. Лятото трябва да се пази от големите жеги като най-добре се чувства на открито до някоя северна стена. Съмнявам се че би могла да се отглежда успешно в низините, където летните нощи са горещи, но със сигурност расте много добре там където през нощта температурите падат под 20-22℃.

Моите растения, от които произхождат семената цъфнаха за първи път на три годишна възраст, но при не оптимални условия може да ви се наложи да чакате доста повече години. Така или иначе вегетативното размножаване е много трудно така че семената са на практика единствения метод за размножаване. Само пресните семена, наскоро извадени от плода и съхранявани влажни поникват. Сушените семена не никнат, така че пресни, жизнеспособни семена каквито аз предлагам нито се намират често и лесно нито са евтини.

Тази страница е за закупуване на семена от Лапагерия розея. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Лапагерия розея Лапагерия розея Лапагерия розея Лапагерия розея
 

Купи семена Lapageria rosea

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 1676)
Особености:пресни, не сушени
Произход:собствено производство
Цена:10.00 лв.
Количество: бр.
 

Лапагерия розея - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до 10 м. дължина на стъблата
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято,лято - есен
Категория: колекционерска серия, многогодишни, семена, увивни