Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Daphnia magna
Семейство: Daphniidae
Латинско наименование:

Daphnia magna


Популярно наименование: Дафния магна, водна бълха

Добави в любими Добави в кошницата

Дафниите или както още се наричат водните бълхи естествено не са растения а малки ракообразни животинки от разред Кладоцера, но поради начина си на хранене те представляват един естествен, биологичен филтър, което е и причината да ги отглеждам и предлагам наред с водните растения.
Дафниите се движат на подскоци от където идва и името им водни бълхи, макар да нямат абсолютно нищо общо с бълхите. Те са малки, дафния магна е един от най-едрите видове и достига максимално до 0.5 см. дължина на тялото.
Хранят се като филтрират водата с помощта на специални четинки способни да уловят едноклетъчни водорасли (алги), бактерии, гъбички и други микроорганизми (фито и зоо планктон). Способна е да се храни и с детрит (утайка), който събира от дъното. Аз лично съм виждал как се справят с цъфтеж на водорасли - за няколко дни избистриха зеленясалата вода до кристално чисто състояние. С това си свойство те са идеалния филтър за всеки водоем със застояла или слабо течаща вода - било то градинско езеро или растителен аквариум. Условието е да няма риби, защото иначе дафнията ще стане храна за рибките и бързо ще изчезне.

Освен като филтър живата дафния е и отлична храна за аквариумни и езерни риби, особено важна за доброто здраве на подрастващите и размножаващите се риби. В акваристиката с малки дафнии се захранват младите рибки, дава се и на възрастни риби за разнообразяване на диетата и подобряване на здравето и кондицията, за по-добри цветове.

Тялото на дафнията е прозрачно, на главата има две весла, с които плува а посредата едно единствено око. С подходящо увеличение може да се види храносмилателната система, сърцето, яйцата и новоизлюпените ларви, които майката носи под бронята си преди да ги роди живи. През по-голяма част от сезона и при благоприятни условия дафниите се размножават безполово, чрез клониране, без необходимостта от мъжки. Яйцата се развиват и излюпват вътре в тялото на майката и тя носи малките до момента в който са готови да плуват и да се хранят сами, когато ги освобождава, т.е. ражда ги живи. При определени условия обаче снасят и оплодени яйца, които остават на дъното или на повърхността на водоема до настъпването на благоприятни времена. Всичко това я прави много интересен обект за наблюдения и в тази връзка може да бъде отглеждана и като домашен любимец.

Дафнията обитава водоеми със сладка или слабо солена вода - от временни гьолове, то по-големи езерца. Естествено разпространена е в северното полукълбо, вкл. и в България. Предпочита хладка вода. Приспособява се добре към ниски нива на кислорода във водата като произвежда повече хемоглобин и почервенява видимо.

Дафниите са нежни животинки. При оптимални условия се намножават бързо и в големи бройки, но при лоши параметри на водата бързо измират. Особено чувствителни са към всякакви изкуствени замърсители като тежки метали, сапун, пестициди дори и в много ниски концентрации. Поради това често се използват като организъм-индикатор за състоянието на пречиствателните системи - ако живеят - значи водата е с добро качество, ако умират значи пречиствателното съоръжение не работи добре.

За отглеждането на дафнията има информация в интернет като често се предлага използването на сушени водорасли - спирулина и хлорела, както и жива мая, пшенични трици, брашно и други, но моя личен опит показва, че нищо не може да се сравни с живите алги. Дафнията хранена с живи алги (зелена вода) е по-едра, с много повече яйца, по жизнена, расте и се размножава несравнимо по-бързо. Това е и начина на отглеждане, който аз практикувам.
При отглеждането ѝ в аквариумни условия е най-добре да се използва средно твърда, леко алкална вода от съществуващ стабилизиран аквариум.

Дафнията, която предлагам не е ловена в природата а е култивирана. Предназначена е за по-нататъшно размножаване, за стартиране на ваша собствена колония или за интродуциране в градински езера и други водни съоръжения несвързани с естествени водоеми.

Изпращането по куриер е възможно и обикновено минава без проблеми. Ако обаче че имате възможност е по-добре да дойдете да я получите лично от мен в София.

Дафния магна Дафния магна Дафния магна Дафния магна Дафния магна
 

Купи жива дафния Daphnia magna

Продукт (опаковка):~300 до 1500 бр. жива дафния (кат. № 1667)
Размер:бройката зависи от сезона и размера на животинките
Особености:различни възрасти и размери
Произход:собствено производство
Цена:10.00 лв.
Количество: бр.
 

Дафния магна - кратки факти:

Достига размер: до 5 мм.
Влага: блатно
Добро за: естествен филтър, храна за рибки
Категория: аксесоари, водни растения