Mimosa polycarpa
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Mimosa polycarpa var. spegazzinii


Популярно наименование: Мимоза поликарпа разновидност спегазинии

Добави в любими Добави в кошницата

Мимозата е едно от малкото растения, чиито листа реагират на допир. При леко докосване Мимозата свива листенцата си последователно, а при по-силно сътресение целите листни дръжки увисват като изсъхнали и се долепват до бодливото стъбло. Реакцията е много интересна за наблюдаване и за деца и за възрастни. Растението е и обект на научни изследвания свързани с методите за сигнализация в растителните тъкани.

Реакцията е най-бърза при силно слънце и висока температура, когато растението е в "добра кондиция". При постоянно дразнене - например вятър, растението се настройва, отслабвайки реакцията си и оставайки с разперени листа при все по-високи нива на дразнене, докато стане "нечувствително" към съответния постоянен дразнител. Тогава е необходим по-силен или различен дразнител, за да я накарате да свие листата си. При ниски нива на осветеност и/или ниски температури реакцията е по бавна или липсва. Листенцата се затварят и нощем.

За разлика от листенцата самите стъбла са изключително жилави и здрави. Снабдени са с бодли като на шипката.

Мимозата цъфти с розово-лилави сферични цветове.

Развива се най-добре на много силно директно слънце, в постоянно влажен, но много добре дрениран и същевременно богат на компост субстрат и при много топлина целогодишно.

За успешно презимуване е необходимо топло и светло място.

Мимозите се развиват бързо и цъфтят още първата година след поникването.

Растенията, които предлагам са от един доста рядко срещан вид мимоза - Мимоза поликарпа разновидност спегазини. Разликата спрямо Мимоза пудика е в няколко положителни направления - растежът е по-изправен, стъблата са по-вдървенени, не са толкова меки и тънки, няма нужда от привързване и по-лесно се оформя, расте по-бързо. По мои наблюдения до сега този вид е по-непретенциозен и се развива по-добре дори и в хладно време в сравнение с Мимоза пудика. Чувствителността на листата е същата, дори по-голяма от тази на Мимоза пудика и скоростта на реакцията е много голяма. Цветовете са ароматни!

А ето и записките ми от деня в който за първи път през август 2017 г. видях моите растения отрупани с цвят и в цялата им прелест:

Mimosa polycarpa var. spegazzinii
Мимоза поликарпа разн. спегазини
Не знам как да го изразя с думи без да звуча като идиот, но аз днес половин ден подскачах от радост покрай тези растения! Разбира се предните дни ми беше направило впечатление, че имат много пъпки, но това което се случи днес е просто една сбъдната мечта и когато влязох по обяд в оранжерията и ги видях неволно ахнах. Надмина всичките ми очаквания и се оказа едно много специално растение, защото по идеален начин съчетава в себе си много качества.
От една страна листенцата са силно чувствителни на допир, също както мимоза пудика (срамежливата мимоза). Същевременно обаче растежът е компактен, а цъфтежът супер обилен, нещо което няма да намерите при пудиката. Вижте колко красиво и колко наблизо са разположени цветовете и колко са много отворени едновременно! Сега прибавете и много по-добрата студоустойчивост (зимува безпроблемно при 6-10℃) и ще получите просто перфектната мимоза, която аз търсих в продължение на години! Има още два вида, за които знам и искам да отгледам, но удовлетворението от тази е неописуемо!
Цветът не е много наситен и много зависи от ъгъла под който пада светлината и под който се наблюдава, но съцветията са толкова нежни и така или иначе предполагат поглед отблизо, така че нюансът не е съществен недостатък.
Много ме зарадва също че мигом си намери множество местни опрашители - няколко вида миниатюрни оси, една муха и медоносна пчела посетиха цветовете докато ги снимах.
Е да... малко много снимки направих... :D

Тази страница е за закупуване на семена от Мимоза поликарпа разновидност спегазинии. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Мимоза поликарпа разновидност спегазинии

 

Купи семена Mimosa polycarpa var. spegazzinii

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 1596)
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Мимоза поликарпа разновидност спегазинии - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: до 4 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: ароматни, колекционерска серия, многогодишни, семена, храсти, чувствителни