Cestrum aff. parqui
Семейство: Solanaceae
Латинско наименование:

Cestrum aff. parqui


Популярно наименование: Жълто - оранжев цеструм, подобен на Цеструм паркви или сорт 'Orange Peel'

Добави в любими Добави в кошницата

Този цеструм е буйно растящ, силен и издържлив храст или малко дръвче. Листата са тъмно зелени с лек синкав нюанс. Цветовете на моите растения са супер ярко и наситено жълто с оранжева фунийка. Там където венчелистчетата са сраснали и образуват фунийката на цвета са оранжеви, там където се разделят и се отварят първоначално са зеленикави преди да се отворят, после като се отворят са ярко жълти а след няколко дни постепенно потъмняват и стават същото наситено оранжево каквото е и фунийката.

Оранжевият цеструм се развива добре в саксия, дори и малка и цъфти обилно на няколко пъти през топлите месеци. Съзрява и расте бързо, до над един метър на година и започва да цъфти още първия сезон след поникването. Нуждае се от подрязване за оформяне. Издържа до няколко градуса под нулата и зимува безпроблемно в хладно, светло помещение.
Всички части на растението са отровни при поглъщане.

За разлика от нощния жасмин Цеструм ноктурнум, оранжевият цеструм цъфти през деня (или по-точно и през деня и през нощта, цветовете му не се затварят), има слаб плодов аромат като на мандарини, съцветията са по-събрани и гъсти, с повече на брой цветчета а цветът им е супер ярък.

Семената от които отгледах моите майчини растения бяха обозначени като Cestrum aurantiacum (Цеструм аурантиакум, оранжев цеструм). Плодовете на моите растения обаче се оказаха тъмно виолетови, с цвета и формата на миниатюрен патладжан. Чистият вид Цеструм аурантиакум има бели плодове a самите цветчета имат различна форма и еднотонова окраска. По вероятният произход на моите растения видът Cestrum parqui (Цеструм паркви) - формата на цветчетата, вида на плодовете и формата на семената съвпадат. Това по което моите растения се различават от Cestrum parqui са по-широките листа и много по-наситената оранжево-жълта окраска на цветовете. Има и един хибриден сорт цеструм 'Orange Peel' (портокалова кора), за който някои твърдят че е хибрид на Cestrum nocturnum (нощно цъфтящия ароматен цеструм) и Cestrum diurnum (дневно цъфтящия ароматен цеструм) а други че е хибрид на основата на Cestrum parqui, което на мен съдейки по вида на цветовете, плодовете и формата на самите семена ми изглежда много по-достоверно. Цеструмите обаче не се самоопрашват, а сортовите растения се размножават вегетативно и не биха могли да дадат семена, освен ако не се хибридизират отново. Това изключва възможността моите растения да са от сорта 'Orange Peel'.
Затова обозначението aff. (affinis) обозначава това че става въпрос за вид много близък до Cestrum parqui, но не напълно идентичен - може би вариетет или хибрид.
Цеструм паркви е носител на наградата на Кралското Градинарско Общество (RHS AGM).

Независимо от произхода си обаче това е безспорно едно растение с много високи декоративни качества, лесно за отглеждане и  много обилно и красиво цъфтящо. Затова мисля, че определено заслужава особено внимание!

Тази страница е за закупуване на семена от Жълто - оранжев цеструм. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Жълто - оранжев цеструм

 

Купи семена Cestrum aff. parqui

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1583)
Произход:собствено производство
Цена:3.50 лв.
Количество: бр.
 

Жълто - оранжев цеструм - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: 1.5 до 2.5 м. в естесвена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: ароматни, дървета, колекционерска серия, многогодишни, семена, храсти