Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Hippeastrum papilio
Семейство: Amaryllidaceae
Латинско наименование:

Hippeastrum papilio


Популярно наименование: Хипеаструм папилио, пеперуден амарилис

Добави в любими Добави в кошницата

В природата Хипеаструм папилио е рядък, застрашен от изчезване вид епифитно луковично растение. В култивация е ценен заради уникалните си цветове. За съжаление в култивация чистата дива форма също е много рядка а това, което обикновено се предлага под името Хипеаструм папилио обикновено са хибридни сортове масово размножени по изкуствен начин. Моите растения обаче са именно от чистия див вид, отгледани от оригинални бразилски семена!
При дивите растения фонът на цветовете варира от бяло през бледо зелено до наситено ябълково зелено, а шарките от червеникаво до пурпурно и кафеникаво. Формата на венчелистчетата е асиметрична, нежна и елегантна. Обикновено цъфти с по два цвята на дръжка, обърнати с гръб един към друг. Цветоносите достигат до 60 см. височина и самите цветове са много големи. Листата обикновено са дълги между 60 и 80 см. а луковиците достигат наистина внушителни размери.
Видът е носител на наградата на Кралското Градинарско Общество (RHS AGM).
Хипеаструм папилио е открит през 1967 г от аржентински колекционер в градина в южна Бразилия. До деветдесетте години на миналия век се е смятал за изчезнал в диво състояние. По това време е открита една единствена дива популация, която понастоящем наброява около 50 екземпляра живеещи по дърветата в район с площ около 10 квадратни километра в местност насечена от пътища и канали. Гората, която видът е обитавал оригинално е била с размер над 1 200 000 км2, но сега е редуцирана до около 99 000 км2 заради плантации за захарна тръстика, кафе и застрояване. За разлика от други видове амарилиси и хипеаструми Хипеаструм папилио не боледува, не е податлив на хипеастровия мозаечен вирус и е изключително жизнено и здраво растение. Това прави видът подходящ родител при хибридизация, в резултата на което съществуват множество хибридни сортове, които са пищни но нямат елегантността, нежността, грацията и красивата асиметрия която цветовете на дивата форма показват.
В родината си хипеаструм папилио цъфти през пролетта (октомври), при мен расте през зимата и цъфти през януари , февруари и март, а лятото почива като частично или изцяло губи листата си, но запазва кореновата си система и на есен се раззеленява отново. Тази лятна почивка не е задължителна и изглежда е обусловена конкретните климатични условия в моето жилище.

Цъфтежът при Хипеаструм папилио не зависи от възрастта а от размера на луковицата - тя трябва да е достатъчно голяма за да може да износи огромните цветове. Затова е трудно да се каже точно след колко време дадена луковица ще зацъфти - просто това зависи от това как я гледате и колко бързо расте при вашите условия. При оптимални условия, които осигуряват бързо наедряване на луковиците цъфтежът може да започне още на втората-третата година след покълването на семената при размер на луковицата около 20 см обиколка или 7 см диаметър. Нормалният прираст при отглеждане с достатъчно пространство за корените е около 3 см. в диаметър на сезон.

Растенията, които ви предлагам са вегетативно или генеративно потомство на моите растения показани на снимките и 100% гарантирано са истински Хипеаструм папилио.

Вегетативно размножените луковици (детки - дъщерни луковици) са копие на съответния родител показан на снимките и обозначен с номер и са единични бройки!

Всички растения с цена над 10 лв. при правилни грижи могат да цъфнат след не повече от една година! Нормалният период за цъфтеж е януари-март.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио
 

Купи растение Hippeastrum papilio

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1942)
Размер:6-7 см диаметър, 1 л. саксия
Особености:детка на № 4 (виж сн.)
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Наличност:2 бр.
Количество: бр.
 
Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1951)
Размер:6-7 см диаметър, 1 л. саксия
Особености:детка на № 2 (виж сн.)
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Наличност:1 бр.
Количество: бр.
 
Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1992)
Размер:1 л. саксия
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:15.00 лв.
Не е налично
 

Хипеаструм папилио - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: не
Светлина: полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,есен,зима
Добро за: уникален цвят, рядък, застрашен вид
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, луковични, многогодишни