Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Murdannia loriformis
Семейство: Commelinaceae
Латинско наименование:

Murdannia loriformis


Популярно наименование: Мурдания лориформис, Я Пак Кинг, Ya Pak-King, Пекинска или ангелска трева, Beijing or angel grass

Добави в любими Изчерпано

Мурдания лориформис е многогодишно, почвопокривно, тревисто, вечнозелено растение с тропически произход, но лесно за отглеждане в домашни условия.
Обича топлина, постоянна влага, защита от прежурящото лятно слънце. Лесно презимува в къщи стига да не замръзва.
Широка, разлята саксия отговаря на стелещия се начин на растеж, но може да се отглежда и във висяща саксия. Като декоративно може да се използва в самостоятелна саксия или за компания на малко дръвче или друго високо растение. Цветовете са незначителни.

Истинската ценност на това растение е в лечебната му сила! По света през последните десетилетия популярността и търсенето на тази билка непрестанно расте. Предлага се в сушен вид, под формата на капсули и различни извлеци. Предписва се и от докторите по конвенционална медицина, особено като съпътстващо лечение при лъчетерапия.

Лечебно действие на Мурдания лориформис

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Мурдания лориформис без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Китайските и тайландските лечители използват Мурдания лориформис за лечение на различни видове рак, левкемия, простуда, различни възпаления, вкл. възпалено гърло, пневмония, диабет, грип.
Традиционно се предпочита употребата в прясно състояние. Листата и стъблата могат да се консумират директно или в салати. От 120 гр. надземните части чрез изцеждане може да се извлече 60 гр. сок, който се изпива на два пъти през деня преди ядене.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4298709/

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Мурдания лориформис
 

Купи растение Murdannia loriformis

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1430)
Размер:0.5 л. саксия
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Не е налично
 

Мурдания лориформис - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: вероятно до около 0.5м., стелещо се / висящо
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: влаголюбиво,умерена
Добро за: лечебно растение
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, лечебни, многогодишни, тревисти, ядливи