Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Solanum lycopersicum
Семейство: Solanaceae
Латинско наименование:

Solanum lycopersicum 'Зелен кехлибар'


Популярно наименование: Домат сорт 'Зелен кехлибар'

Добави в любими Добави в кошницата

След 4 години работа на 16-ти ноември 2016 за първи път пускам в продажба семена от новия български сорт домати 'Зелен кехлибар' създаден от мен, Петър Костов.
Растения от този сорт открих в моята градина за първи път през 2012 година. Сортът не е ГМО (генно модифициран), а е създаден чрез класическа селекция. В родословието му влизат стари, класически сортове едроплодни зелени и дребни жълти домати. Сорта изолирах чрез индивидуален подбор сред популацията в течение на два последователни сезона и в продължение на още две години успешно тествах за различимост, хомогенност и стабилност.
Постарах се да се запозная с колкото се може повече от предлаганите у нас и в чужбина сортове и съм убеден, че сортът е нов и различим.
Растенията са хомогенни по всичките си характеристики.
Сортът е стабилен, остава непроменен при генеративно (семенно) размножаване.
С това фактически (но не и формално) са изпълнени изискванията за регистрация и патентоване, за предоставяне на правна закрила като нов сорт растение. Въпреки че съм напълно убеден, че сортът би преминал успешно и всички експертни и формални оценки в съответните комисии и ведомства реших да не го регистрирам по този начин. Правата, които регистрацията и патента биха ми дали не са това, което ме блазни. Напротив, искам да видя този сорт в колкото се може повече дворове и градини, отглеждан, ценен и запазен за в бъдеще от ентусиазирани градинари.

Семената от този сорт предлагам единствено на крайни клиенти, любители градинари, за производството на плодове за консумация, но не и за комерсиално производство, разпространение или препродажба.

Сортът 'Зелен кехлибар' е ако мога така да се изразя - десертен сорт домати.
Плодовете са сравнително малки, около 3 см. в диаметър, сферични с характерен интензивен вкус и аромат, по 4 до 6 (8) на чепка.
Кожата е полупрозрачна, разкриваща мрежа в дълбочина от жълтеникави жилки на зелен фон, което придава и изключителната красота и декоративност на плодовете на този сорт. Визуално плодовете наподобяват кристали от зелен кехлибар, от където идва и името на сорта. Размерът и външността на плодовете ги правят подходящи за декорация на салати и гурме ястия.
Вътрешността на плода и сокът са интензивно зелени.
Недоузрелите плодове са светло зелени, а процентът на жълтото в окраската нараства с узряването. Презрелите плодове са с мраморна окраска в кехлибарено жълто-кафяво и тъмно зелено.
Кожата на плодовете е гладка, не се пука. Оптимално узрелите плодове са леко меки, с добра съхраняемост, но сравнително нежни спрямо механични натоварвания.
Плодовете са дву или няколко камерни, без целулоза (твърди части).

До сега съм отглеждал растенията единствено в градински условия и наблюденията ми са следните:
В моя район - София, в подножието на Витоша през последните няколко сезона имаше и добри и лоши години за доматите в градината. Това бе единствения сорт, който без никакви допълнителни грижи освен поливане, даваше добра реколта абсолютно всеки сезон, включително и едно от летата, което беше изключително мрачно, хладно и дъждовно. В тези условия единствения от общо 17 сорта, който оцеля без никакво пръскане и никакви химикали и даде задоволителна реколта бе 'Зелен кехлибар'. Растенията от всички други сортове, които отглежах нея година се разболяха и загинаха преждевременно без да родят никакъв или почти никакъв плод. През сезоните с нормални и добри условия за растеж този сорт отново се открои като най-устойчивия на заболявания и благонадежден сорт.

Зрелостта е средно ранна. Растенията според мен са индетерминантни, но остават сравнително компактни и изправени, тъй-като плодовете са леки и плододават добре дори и при пълно пренебрежение, без никакви грижи, без колтучене, без колове, без плевене. При адекватни грижи плододаването е изключително обилно и продължава докато растенията не бъдат попарени от първите слани.

Плодовете са подходящи за директна консумация в прясно състояние, както и за преработка като вкусът на консервираните плодове отново е отличен.

Всички снимки са мои, авторски и показват характерния вид и размер на плодовете на сорта домати 'Зелен кехлибар'.

С други думи това е изключително издържлив, устойчив на картофена мана (Alternaria solani и Phytophtora infestans) и други заболявания, невзискателен, обилно плододаващ сорт. Плодовете са красиви, вкусът и ароматът - приятни, интензивни и запомнящи се.

Тази страница е за закупуване на семена от Домат сорт 'Зелен кехлибар'. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар' Домат сорт 'Зелен кехлибар'
 

Купи семена Solanum lycopersicum 'Зелен кехлибар'

Продукт (опаковка):30 бр. семена (кат. № 1297)
Произход:собствено производство
Цена:1.50 лв.
Количество: бр.
 

Домат сорт 'Зелен кехлибар' - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Категория: едногодишни, колекционерска серия, семена, ядливи