Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Petrea volubilis
Семейство: Verbenaceae
Латинско наименование:

Petrea volubilis


Популярно наименование: Петрея волубилис, кралски венец

Добави в любими Добави в кошницата

Петрея волубилис е от тези растения, в които човек се влюбва от пръв поглед. Така стана с мен поне. Видях снимки - красота, пък ми е и адашка. С много воля успявах да си налагам да не ѝ се заглеждам много до момента, в който не видях черно на бяло доказателство, че се развива добре и цъфти в саксия. Тогава вече нямаше какво да ме спре и ето сега мога да предложа и на вас това уникално красиво растение.
Листата са много груби, твърди и жулят като шкурка. Цветовете пък са супер нежни, в два оттенъка на синьото и лилавото, супер многобройни, събрани в 30-40 сантиметрови съцветия с до 90 цвята на всяко по мои наблюдения.
Наименувана е на британския лорд Роберт Петре, който три века преди мен е имал богата колекция от екзотични растения. Волубилис означава увивна - растението представлява увивна лиана с вдървеняващо се стъбло, която може да се оформи и като храст. На конструкция или висяща, най-важното за нас е, че расте и цъфти добре в саксия!
Понася няколко градуса под нулата, но за кратко и само толкова. Презимуването трябва да става в светло помещение. За оптимален цъфтеж през лятото трябва да ѝ се осигури място с много топлина - на припек и жега.
Красотата на цъфтящата петрея идва от съчетанието и преливането на багрите и трайността на цветовете. Чашките са сини, като постепенно стават зелени а накрая избледняват до почти сиво. Те се задържат доста по-дълго от самите цветове, които са по-малки и наситено лилави. Така се получава едно преливане на цвят, форма и текстура, което е много красиво.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Петрея волубилис Петрея волубилис Петрея волубилис Петрея волубилис Петрея волубилис
 

Купи растение Petrea volubilis

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1268)
Размер:в 0.5 л. саксия
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:25.00 лв.
Наличност:3 бр.
Количество: бр.
 

Петрея волубилис - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до няколко метра дължина на стъблата
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет - лято
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни, храсти