Pavonia x gledhillii
Семейство: Malvaceae
Латинско наименование:

Pavonia x gledhillii


Популярно наименование: Павония гледхилии

Добави в любими Изчерпано

Павония гледхили е отрупана с цвят всеки един ден от годината, без никакво изключение! По всички параграфи Павония гледхили е едно забележително растение! Не само че цъфти постоянно, но и цветовете са много необичайни и красиви. Самите цветове (венчето и чашката) са сивкаво-лилави. Те са обградени от 9-10 тесни, ярко червени прицветника. Постепенно чашката и венчелистчетата се издължават и преди "отварянето" на цвета венчелистчетата стават малко по-дълги от чашката и прицветниците, но всъщност така и не се отварят а остават плътно прилепнали един към друг, образуващи нещо като тръбичка през която се показват тичиниките и плодниците. Плодниците са около 10 на брой, ярко червени с туфа фини власинки на върха, което ги прави да изглеждат пухкави. Тичинките са по-къси, отрупани с доста едри, видими с просто око, ярко лилави топченца, които представляват прашеца.
Цветовете се развиват много бавно и всеки един се задържа на растението много дълго, не съм засичал точно колко, но със сигурност е в продължение на доста седмици. След прецъфтяването на цвета прицветниците остават още малко и след това и те окапват. Растението обаче никога не остава без цвят.
Вегетативният растеж на Павония гледхили е също много специфичен - стъблата са абсолютно прави, разклоненията винаги са под малък ъгъл спрямо стъблото, цялото растение може да се наклони към светлината от корена, но никога не извива стъблата. Общия силует е тесен, изправен, по-висок отколкото широк.
Листата са дълги и тесни, лъскави, в мек, пастелен оттенък на зеленото, старите доста тъмни, младите - по-светли и леко бронзови. Цялостното излъчване на това растение е много тропическо.
Често по листата и стъблата се отделя някакво вещество, което кристализира и образува малки бели зрънца, подобни на зрънца сол, които покриват осбено гъсто младите части и пъпки, но много лесно се отмиват с вода. Ако не знаете обаче, в първия момент може да се стреснете, че има някакви паразити.
През по-голямата част от годината листата се образуват по-рядко от цветовете, средно по едно листо на всеки 5-6 цвята, като в тези случаи се образуват само два прилистника и цвят. В други случаи израства листо и от пазвата му цвят. Така като цяло вегетативния растеж е много бавен и има дълги участъци от стъблото по които има само цветове без листа. Поради тази и други причини (жизнеспособни семена не се образуват) размножаването на това растение е бавен и труден процес, затова и е толкова рядка. Иначе като грижи не изисква нищо по-специално от всяко друго субтропическо растение.
До колкото знам павония мултифлора не се среща в култивация, въпреки че на много места растенията от хибрида гледхили се обозначават именно като павония мултифлора. Мултифлора обаче има различни цветове и ясно изразено назъбени листа. Някои източници пък говорят за Pavonia Shooting Star, при което най-вероятно става дума отново за хибрида гледхили.
Поради бавния растеж и постоянното наличие на цветове отдалеч Павонията изглежда сякаш винаги по един и същи начин. Но отблизо всъщност винаги е различна - всеки цвят и всяко листо са на различен стадий и цялото им развитие може да се проследи най-подробно. Така на мен никога не ми омръзва да я наблюдавам. При различна светлина цветовете изглеждат много различно. Според мен най-красиви са при контражур (насрещно осветление). Разгледайте снимките в галерията през линка по-долу и се убедете сами в красотата на това растение!

Галерия със снимки на Павония гледхилии

Павония гледхилии
 

Купи растение Pavonia x gledhillii

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1135)
Размер:0.5 л
Особености:възрастно растение, с цветни пъпки
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:25.00 лв.
Не е налично
 

Павония гледхилии - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 2 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен,зима
Добро за: непрестанен цъфтеж, екзотично
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, храсти