Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Passiflora racemosa
Семейство: Passifloraceae
Латинско наименование:

Passiflora racemosa


Популярно наименование: Пасифлора рацемоза, многоцветна червена пасифлора

Добави в любими Изчерпано

Пасифлора рацемоза е една от най-необичайните пасифлори поради това, че цветовете ѝ се раждат по много на дълги съцветия, а не поединично в пазвите на листата, както при другите видове.
Под името пасифлора рацемоза в култивация съществуват две основни разновидности - Passiflora racemosa и Passiflora racemosa var. Buzios (пасифлора рацемоза разн. бузиос, наречена на едноименния град в Бразилия, където е открита и описана). Разликата е в листата - при разновидността бузиос те са едноделни, а при основния вид са разделени на три дяла, подобно на пасифлора едулис. Освен тях съществуват и неизвестен брой хибриди с неизвестен произход, които показват повече или по-малко от характеристиките на няколко други вида (P. galbana, P. mucronata и може би други). Някой от формите показват способност да променят цвета на нишковиднте израстъци от бял в тъмно пурпурен в зависимост от климатичните особености.
Първият екземпляр от разновидността бузиос, с изцяло едноделни листа е събран в близост до лагуна на брега на Атлантическия океан в Бразилия, с изключително висока соленост на водата, която представлява уникална еко ниша. В същия район през 1992 е открита Passiflora farneyi.
Повече за вариациите във вида и растежа на Пасифлора рацемоза можете да прочетете на тази страница, има и много снимки.
В крайна сметка дали става въпрос за един или два различни вида и за безброй хибриди, пасифлора рацемоза е едно страхотно красиво растение и една от най-хубавите пасифлори според мен.

За съжаление обаче за мен Пасифлора рацемоза се оказа много трудна и бавна за размножаване, така че освен ако това не се промени мога да предлагам за продажба само по няколко екземпляра на година.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Пасифлора рацемоза Пасифлора рацемоза Пасифлора рацемоза
 

Купи растение Passiflora racemosa

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1132)
Размер:0.5 л.
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:25.00 лв.
Не е налично
 

Пасифлора рацемоза - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: увивни стъбла до няколко метра дължина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни, храсти