Clematis orientalis
Семейство: Ranunculaceae
Латинско наименование:

Clematis orientalis


Популярно наименование: Източен клематис, Клематис ориенталис

Добави в любими Добави в кошницата

Clematis orientalis е листопадно пълзящо растение или храст. Множеството стебла при идеални условия могат да достигнат 8 метра на дължина и до 7 см. на дебелина. Стеблата са покрити с нацепена по дължина сиво-кафява кора. Вътрешната кора е зелена. Пълзящите стебла се захващат за скали или други растения докато растат. Корените са слаби и гъвкави и тънки, кафяви или оранжево-кафяви. Листата са със сиво-зелен цвят, с дължина от 1 до 5 сантиметра.
Цветовете са с деликатен аромат и красив лимонено жълт цвят. Цъфтежът е между август и октомври. Често на растението има както цветове, така и плодове. Цветовете на Clematis orientalis се опрашват от пчели и мухи. Семената се разпространяват от вятъра.
Растежът на Clematis orientalis е бърз, поне метър на година от издънки или съществуващи стебла. За декоративно засаждане се препоръчва използването на засадени семеначета. Те се засаждат навън през пролетта, след като опасността от слани премине. Подрязването на Clematis orientalis става през пролетта.

Clematis orientalis се използва като декоративно растение. Предпочитеа пълно слънчево изложение, със засенчени корени и основа или частична сянка. Нуждае се от плодородна, добре дренирана почва. Засят януари-февруари започва да цъфти още същата година. При мен в София зимува без проблем и без защита както в земята така и в саксия. Не е агресивен и не се разпространява, дори напротив - доста нежен е и изисква грижи за да се поддържа жизнен и в добро състояние.

Тази страница е за закупуване на семена от Източен клематис. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Източен клематис

Източен клематис
 

Купи семена Clematis orientalis

Продукт (опаковка):25 бр. семена (кат. № 41)
Произход:собствено производство
Цена:2.50 лв.
Количество: бр.
 

Източен клематис - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -23.3℃ до -17.8℃ (зона 6 по USDA)
Достига размер: 6 м.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: есен
Категория: многогодишни, семена, увивни, храсти