Abelmoschus moschatus
Семейство: Malvaceae
Латинско наименование:

Abelmoschus moschatus ssp. tuberosus


Популярно наименование: Абелмосхус мосхатус подвид туберозус, мускусен хибискус, декоративна бамя

Добави в любими Добави в кошницата

Абелмосхус е многогодишно растение, чиято надземна част загива през сухия сезон в естествените му тропически и субтропически местообитания а след това с настъпването на новите дъждове от удебелените като грудка корени избиват нови стъбла. По същия начин се развива и при мен като сухия сезон се симулира през зимата.
С други думи у нас може да се отглежда като едногодишно в градината или като многогодишно топлолюбиво растение в саксия.
Както можете да видите от снимките на моите растения, първите цветове се появяват още когато растенията са не повече от десетина сантиметра високи. Цветовете са големи и много красиви, в много приятен, нежен оттенък на червеното.
Родовото название Абелмосхус идва от арабски "абу-л-моск" и означава баща на мускуса а видовото "мосхатус" означава миришещ на мускус. Всичко това се дължи на миризмата на семената. Именно заради етеричното масло, което се извлича от тях растението е много високо ценено като суровина за парфюмерийната промишленост.
Семената, корените и листата имат лечебни свойства и се използват в традиционната индийска медицина. Младите стръкове се консумират като зеленчук.

Лечебно действие на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Действие: антисептично, успокояващо лигавиците, диуретично, стимулиращо, подобряващо храносмилането, противоспазмено, афродизиак.
Използвани части: семена, листа, корени.
Също като Хибискус мутабилис повишава чувствителността на клетките към инсулина, като по този начин повишава усвояемостта на въглехидратите и понижава нивото на кръвната захар, помагайки при инсулинова резистентност / диабет. Намалява размера и предотвратява растежа на бъбречни камъни. Защитава черния дроб.

http://www.stuartxchange.com/Kastuli.html

Тази страница е за закупуване на семена от Абелмосхус мосхатус подвид туберозус. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус

 

Купи семена Abelmoschus moschatus ssp. tuberosus

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 567)
Произход:собствено производство
Цена:6.00 лв.
Количество: бр.
 

Абелмосхус мосхатус подвид туберозус - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: 0.3-2.5 м.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: лято,есен
Категория: едногодишни, многогодишни, семена, тревисти, храсти, ядливи