Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Clitoria ternatea
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Clitoria ternatea


Популярно наименование: Клитория тернатея

Добави в любими Добави в кошницата

Kлитория тернатея е едно прекрасно увивно растение, с което можете да засенчите някоя гореща тераса или пък пейката на двора, или пък да пуснете по оградата или всяка друга вертикална подпора изложена на силно слънце и много топлина.
Цветовете са едри и наистина много красиви - сини или понякога бели, винаги тема за разговор и възхищение. Заслужава си да го отгледате!
Произхожда от тропическите части на екваториална Азия и не е студоустойчива при нашия климат. Затова у нас се отглежда като едногодишно или, ако е в саксия, която може да се прибере на топло и светло зимата, като многогодишно растение.
При оптимални условия (много слънце и топлина) започва да цъфти месец, месец и половина след поникването и продължава докато температурите и почвената влажност го позволяват.
Цветовете са около 4 см. дълги и 3 см. широки. Шушулките са ядливи докато са зелени. Сините цветове се използват за оцветяване на храна (напр. ориз) или напитки. Използва се и като билка, особено бялата разновидност.

Лечебно действие на Клитория тернатея

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Клитория тернатея без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

В традиционната медицина Аюрведа Клитория тернатея се използва от векове като средство за подобряване на паметта и способността за учене, като успокоително, срещу стрес, безпокойство, депресия, гърчове. Използва се за лечение на язва, дизентерия, възпаление на лимфните възли, сифилис и скрофулoза. Етаноловият екстракт от Клитория тернатея намалява общия серумен холестерол, триглицеридите, фосфолипидите и свободните мастни киселини.
Използват се всички части на растението. Дневната доза отвара се приготвя от около 10 гр. билка.
Цветовете на синята разновидност се използват и за оцветяване на храна, например ориз и за чай, заедно с лимонена трева. При добавяне на киселина (лимон) цветът от син става пурпурен.
За приготвянето на чай могат а се използват и сушени цветове (около 10 сухи цвята за голяма чаша чай).

https://www.researchgate.net/profile/Kumar_Venkatesan2/publication/23389145_The_Ayurvedic_medicine_Clitoria_ternatea-From_traditional_use_to_scientific_assessment/links/0046351af5638c14a5000000.pdf

https://examine.com/supplements/clitoria-ternatea/

Тази страница е за закупуване на семена от Клитория тернатея. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

 

Купи семена Clitoria ternatea

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 467)
Особености:микс синя и бяла
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Клитория тернатея - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: 1.20 до 4.70 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: едногодишни, колекционерска серия, лечебни, многогодишни, семена, увивни, ядливи
Семена в грам: 16