Hedera helix
Семейство: Araliaceae
Латинско наименование:

Hedera helix


Популярно наименование: Бръшлян, Хедера хеликс

Добави в любими Добави в кошницата

Бръшлянът е местно растение, което често може да бъде видяно катерещо се по дръвета или стелещо се по земята по хладните и влажни места в покрайнините на гори.

Освен като листно-декоративно растение бръшлянът е полезен и като медоносно, т.к. осигурява обилна паша за пчелите късно на есен когато малко други растения са в цъфтеж.

Семената на бръшляна са нетрайни. Затова аз ги предлагам сезонно, в момента когато плодовете са пресни и не ги съхранявам повече от 5-6 месеца. Пресните семена имат отлична и бърза кълняемост стига да бъдат обработени според указанията които ще получите.

Бръшлянът има две различни растежни фази - младите растения нарастват вегетативно и понасят сянка. Възрастните растения цъфтят и плододават и изискват слънце. Двете фази се различават и визуално по формата на листата. Младежката фаза може да продължи до десетилетие. Веднъж достигнал вертикална подпора бръшлянът започва да се катери. Наличието на повече светлина във високите части на короните на дърветата спомага преминаването към зрялата фаза. Цъфтежът и плододаването са най-силни при добро слънчево огряване.
Бръшлянът расте целогодишно, но растежът се забавя и спира при засушаване и при големи студове. Растежът на възрастните растения е по-бавен от този на младите.

Тази страница е за закупуване на семена от Бръшлян. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Бръшлян

Бръшлян
Бръшлян
Бръшлян
 

Купи семена Hedera helix

Продукт (опаковка):10 бр. плодове (около 30 семки) семена (кат. № 464)
Произход:собствено производство
Цена:3.00 лв.
Количество: бр.
 

Бръшлян - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -28.9℃ до -23.3℃ (зона 5 по USDA)
Достига размер: до 30 м. стъбла
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка,сянка
Влага: влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: есен
Категория: лиани, медоносни растения, местни видове, многогодишни, семена, храсти