Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Juncus effusus
Семейство: Juncaceae
Латинско наименование:

Juncus effusus var. compactus


Популярно наименование: Разперена дзука компактна разновидност, Юнкус ефузус, Джункус

Добави в любими Добави в кошницата

Особеното при тази разновидност е, че цветните глави са много сбити, почти като тези на Juncus conglomeratus, което прави самите съцветия много по-декоративни.
За повече снимки на основния вид виж също Juncus effusus
Разперената дзука (Juncus effusus) e красиво тревисто растение без листа, с цилиндрични, зелени, прави стъбла, придаващо структура и вертикален обем, както и чудесен фон за вашата цветна колекция. Може да се използва и като акцент, привличащ вниманието сред други по-ниски треви.

Джункус ефузус достига височина до 1.5 м. Цъфти май-юли. Предпочита почви с фина структура - глинести до тежки почви, кисели до неутрални (PH 4.0 до 6.0). Обича директно слънце. Понася полусянка. Може да расте във вода с дълбочина до 15 см.

Листата не се развиват. Стъблата са вечнозелени, стига да не бъдат унищожени от силен студ, в който случай на пролет избиват нови от коренището. Стъблата са цилиндрични, гладки, ярко светло до жълтеникаво зелени. Сърцевината им е белезникава, мека, подобна на дунапрен. Новите стъбла се развиват през късното лято, достигайки зрелост през следващата пролет.

Образува туфи, които нарастват концентрично. Не образува издънки и не се разпростира. Съцветието се състои от множество цветчета в рехава метлица.

Стъблата се използват за плетене на кошнички, панери и др. Използва се за укрепване на брегове и контрол на ерозията; в пречиствателни съоръжения.

Растенията от род Juncus (Дзука, Косичина) понасят периоди на засушаване, както и тотално наводняване. Обитават влажни места в Европа, Северна Америка и Азия.

Отглеждането е лесно, единствените задължителни условия са достатъчно влага и много слънце, не е задължително да е до водоем, а просто да се полива при продължителни суши,  макар установените растения да издържат и по-продължителни засушавания през лятото. Ако е в саксия лятото е най-добре да бъде на открито.

Най-добрият момент за засяване на семената е през лятото.

Тази страница е за закупуване на семена от Разперена дзука компактна разновидност. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Разперена дзука компактна разновидност Разперена дзука компактна разновидност Разперена дзука компактна разновидност Разперена дзука компактна разновидност Разперена дзука компактна разновидност Разперена дзука компактна разновидност
 

Купи семена Juncus effusus var. compactus

Продукт (опаковка):около 250 бр. семена (кат. № 176)
Произход:собствено производство
Цена:2.50 лв.
Количество: бр.
 

Разперена дзука компактна разновидност - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -34.5℃ до -28.9℃ (зона 4 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: водни растения, декоративни треви, местни видове, многогодишни, семена, тревисти