Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Juncus effusus
Семейство: Juncaceae
Латинско наименование:

Juncus effusus


Популярно наименование: Разперена дзука, Юнкус ефузус, Джункус

Добави в любими Добави в кошницата

Разперената дзука (Juncus effusus) e красиво тревисто растение без листа, с цилиндрични, зелени, прави стъбла, придаващо структура и вертикален обем, както и чудесен фон за вашата цветна колекция. Може да се използва и като акцент, привличащ вниманието сред други по-ниски треви.

Джункус ефузус достига височина до 1.5 м. Цъфти май-юли. Предпочита почви с фина структура - глинести до тежки почви, кисели до неутрални (PH 4.0 до 6.0). Обича директно слънце. Понася полусянка. Може да расте във вода с дълбочина до 15 см.

Листата не се развиват. Стъблата са вечнозелени, стига да не бъдат унищожени от силен студ, в който случай на пролет избиват нови от коренището. Стъблата са цилиндрични, гладки, ярко светло до жълтеникаво зелени. Сърцевината им е белезникава, мека, подобна на дунапрен. Новите стъбла се развиват през късното лято, достигайки зрелост през следващата пролет.

Образува туфи, които нарастват концентрично. Не образува издънки и не се разпростира. Съцветието се състои от множество цветчета в рехава метлица.

Стъблата се използват за плетене на кошнички, панери и др. Използва се за укрепване на брегове и контрол на ерозията; в пречиствателни съоръжения.

Растенията от род Juncus (Дзука, Косичина) понасят периоди на засушаване, както и тотално наводняване. Обитават влажни места в Европа, Северна Америка и Азия.

Отглеждането е лесно, единствените задължителни условия са достатъчно влага и много слънце, не е задължително да е до водоем, а просто да се полива при продължителни суши, макар установените растения да издържат и по-продължителни засушавания през лятото. Ако е в саксия лятото е най-добре да бъде на открито.

Най-добрият момент за засяване на семената е през лятото.

Тази страница е за закупуване на семена от Разперена дзука. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука Разперена дзука
 

Купи семена Juncus effusus

Продукт (опаковка):около 250 бр. семена (кат. № 175)
Произход:собствено производство
Цена:2.50 лв.
Количество: бр.
 

Разперена дзука - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -34.5℃ до -28.9℃ (зона 4 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: водни растения, декоративни треви, местни видове, многогодишни, семена, тревисти
Семена в грам: 50000