Mimosa pudica
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Mimosa pudica


Популярно наименование: Срамежлива мимоза

Добави в любими Добави в кошницата

Мимоза пудика е интересна с това, че листата ѝ реагират на допир. При леко докосване Мимозата свива листенцата си последователно, а при по-силно сътресение целите листни дръжки увисват като изсъхнали и се долепват до бодливото стъбло. Това е една много успешна стратегия за самосъхранение. В същото време това коства енергия и загуба на фотосинтеза затова растението бързо привиква към повтарящи се безвредни дразнители и престава да реагира на тях, но продължава да реагира на други непознати стимули. Научно е установено, че веднъж научени да разпознават определен стимул растенията са способни да запазят този спомен в продължение най-малко на половин година. Всъщност подобни умения имат и всички останали растения, но мимозата е интересна с бързата си и видима реакция, която я прави лесна и забавна за наблюдение.

Реакцията е най-бърза при силно слънце и висока температура, когато растението е в "добра кондиция". При постоянно дразнене - например вятър, растението се настройва, отслабвайки реакцията си и оставайки с разперени листа при все по-високи нива на дразнене, докато стане "нечувствително" към съответния постоянен дразнител. Тогава е необходим по-силен или различен дразнител, за да я накарате да свие листата си. При ниски нива на осветеност и/или ниски температури реакцията е много бавна или липсва. Листенцата се затварят и нощем.

За разлика от листенцата самите стъбла са изключително жилави и здрави. Снабдени са с бодли като на шипката.

Мимозата цъфти с розово-лилави сферични цветове.

Развива се най-добре на много силно директно слънце, в богат, постоянно мокър, но добре дрениран субстрат и при много топлина целогодишно. При засушаване лесно хвърля листенцата си, но стига да не я хербаризирате скоро се раззеленява отново.

За успешно презимуване е необходима силно слънце и температура над 15℃, което в България е трудно постижимо, затова обикновено се отглежда като едногодишно растение.

Мимоза пудика се развива бързо от семена и цъфти още първата година.

Тази страница е за закупуване на семена от Срамежлива мимоза. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Срамежлива мимоза

Срамежлива мимоза
 

Купи семена Mimosa pudica

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 14)
Произход:собствено производство
Цена:3.00 лв.
Количество: бр.
 

Срамежлива мимоза - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 1.5 м. пълзящи стъбла
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: многогодишни, семена, храсти, чувствителни