Sarracenia sp.
Семейство: Sarraceniaceae
Латинско наименование:

Sarracenia sp.


Популярно наименование: Сарацения

Добави в любими Добави в кошницата

Сарацениите са хищни растения произхождащи от Северна Америка. Естествените им местообитания са влажни места (проточни блата) в редки борови гори. Освен 8 - 9 различни вида сарацении, съществуват многобройни кръстоски, част от които се срещат и в природата, там където местообитанията на различните видове се припоркиват, част създадени изкуствено. Сарацениите са многогодишни тревисти растения образуващи ризом (коренище) и кухи изправени или полу-изправени тръбовидни листа, наричани ловилки. Ловилките на всички видове имат удължение под формата на капаче, покриващо ловилката. Единствено при Сарацения пурпуреа капачето не покрива отвора на ловилката. За привличане на плячка сарацениите произвеждат сладък нектар от долната страна на капачето и по горния ръб на ловилката и то доста изобилно. Устройството на вътрешната повърхност на листата - твърди, насочени на долу власинки, следвани от зона с гладка, полирана повърхност, затруднява много бягството на всяко едно насекомо подлъгало се да влезе вътре заради нектара. Освен нектар Sarrracenia minor, Sarracenia leucophylla и Sarracenia psittacina имат полупрозрачни петна в горната част на фуниите си, които от вътре огряни от слънцето приличат на отвори, прозорчета, в които насекомите се блъскат, опитвайки се да излетят от фунията. Така в крайна сметка насекомите често падат в дъното на ловилката, където загиват и биват разградени с помощта на храносмилателни ензими и бактерии. Процесът на хранене при сарацениите си заслужава да бъде видян на живо, интересно е да се наблюдава как насекомото често спира, колебае се, сякаш усеща някаква опасност, понякога си тръгва, но понякога се увлича и продължава да навлиза все по-навътре и накрая пада във фунията. Не всички насекоми обаче стават храна за сарацениите. Някой са намерили начин да се устройват и да ловуват в отвора на фуниите - често явление е да видите паяк, изплел паяжината си там. Други дори снасят яйцата си в храносмилателната течност на дъното на фунията, където се развиват и ларвите им. Трети пък попаднали в капана не се предават и успяват да прогризат отвор в стената на ловилката и да се измъкнат.
Растенията от род Сарацения, които аз предлагам са напълно студоустойчиви и при мен зимуват без проблем на открита южна тераса, която обитават целогодишно без да ги местя и без да ги защитавам въобще.

Отглеждането на Сарацении е супер лесно ако се спазват следните изисквания:
- субстратът им трябва да се състои от чист, необогатен кисел торф или сфагнум, смлени борови кори, перлит и груб пясък. В него не трябва да има градинска пръст, варовик, оборска или друга тор.
- водата с която се поливат трябва да е чиста, мека, неваровита, най-добре дъждовна, около 1/3 от саксията трябва да е постоянно потопена във вода
- през лятото сарацениите задължително трябва да се изнасят на открито на максимално силно директно слънце
- през зимата трябва да им се осигури почивка на открито или в неотопляемо помещение при температури между -7℃ и +10℃.

Галерия със снимки на Сарацения

Сарацения
Сарацения
Сарацения
Сарацения
Сарацения
Сарацения
Сарацения
Сарацения
 

Купи растение Sarracenia sp.

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 108)
Размер:1 л. саксия
Особености:възрастни растения, тествано студоустойчиви
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:25.00 лв.
Количество: бр.
 

Сарацения - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: 40-90 см. височина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, ризоми, тревисти, хищни