Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Тропически климат

Терминът тропически климат често се употребява в общ смисъл за всяко място, което е целогодишно горещо и влажно. Асоциира се с буйна растителност. Има обаче и места в тропиците, които са много далеч от тази представа. Планините например са прохладни, а високите върхове - често покрити със сняг. Обширни райони са заети с пустини или полупустини, които са горещи, но сухи. На практика тропически е всеки климат в тропиците, т.е. в районите разположение между 23градуса северна ширина и 23 градуса южна ширина.
Тропическите растения от дъждовните гори с малка надморска височина нямат никакъв шанс да оцелеят на открито никъде в Европа. От друга страна обаче растенията от районите с по-голяма надморска височина и тези с по-малко валежи са по-лесни за отглеждане. Растенията от високите, хладни тропици могат да се задоволят с температури от 20-25℃, докато тези от низините изискват 27-32℃ за активен растеж. Същевременно обаче трябва да се имат предвид и максималните температури, защото растенията от хладните тропици често са чувствителни към горещините и като цяло изискват доста равномерни температури целогодишно с отчетлив спад през нощта. Като правило тропическите растения не понасят никакви отрицателни температури.
Растенията от пустиннитеи полупустинни тропически райони могат да бъдат отглеждани по-лесно ако са в състояние на покой през мрачните зимни месеци.
Дължината на деня е още един фактор, който трябва да се отчита. В родината си тропическите растения са свикнали на горе долу поравно разпределение между деня и нощта - 12 часа ден / 12 часа нощ. У нас това е така за много кратък период през годината. Късият ден през зимата често се отразява негативно на състоянието на растенията от тропиците.

Моят личен опит показва, че конкретно при моите условия - доста хладно презимуване и хладно лято, тропическите растения не виреят. Затова по необходимост колекцията ми е ограничена до растения от субтропическия климат.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии