Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Субтропици

Повечето растения, които предлагам произхождат от субтропиците. Това са райони, където зимата е осезаемо по-хладна от лятото. Температури под нулата се случват, но са рядкост и не се задържат задълго. Валежите варират много според местоположението от горещи пустини през савани, мусонни гори, влажни гори и тъй-наречения средиземноморски климат, който се отличава със сухи, горещи лета и хладни, влажни зими.
Субтропическите региони в северното полукълбо обхващат: Калифорния, Тексас и Флорида в САЩ, Канарските острови, Мадейра и част от средиземноморието, северна Индия, югоизточен Китай, южна Япония.
В южното полукълбо това са: южна Бразилия, северна Аржентина, някои Чилийски острови (като например Великденския остров), Уругвай, голяма част от Австралия и крайбрежието на Южна Африка (Натал).
В европа субтропически климат има в отделни райони в южното средиземноморие - в някои южни части на Испания, Португалия, Италия и Гърция и Кот д`Азур във Франция, островите Сили във Великобритания.
Много различни по климат зони съществуват в така широко очертаните граници на субтропиците в зависимост от различни локални особености. На места температурите са много по-изравнени през годината, особено на по-големите надморски височини, на места разликите в сезоните са много по-отчетливи. Валежите, ветровете, близостта до големи океански течения допълнително модифицират климата там.

При моите условия чисто тропическите растения не виреят, но тези които идват от субтропиците се чувстват добре.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии