Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Скарификация

Скарификация се нарича нарушаването на външната плътна обвивка на семката, което цели да улесни достъпа на вода до зародиша.
Ето как го правя аз:

Семената и една остра триъгълна пиличка. Може да се използва и нокторезачка, но с нея опасността да нараните зародиша е много голяма. За по-дребните и нежни семенца вместо това използвам много фина шкурка.
Тук съм подбрал една едра семка от Баухиния ретуза, за да се вижда по-добре. С едрите семена е лесно. Най-ситните е достатъчно да ги сложите между два листа шкурка и да разтъркате без натиск.
Ето това е целеният ефект. Виждате ли мъничкото беличко петънце - това са семеделите, те не трябва да се нараняват. Това е максимума дълбочина, може да се спре и едно тръкване по-рано, когато дупчицата е едва забележима.

Алтернативени методи за скарификация на много семена наведнъж са топлинната скарификация която се прави чрез поставянето на семената в нагорещен до 60-80 градуса Целзий пясък или вода. Тук трябва да се внимава да не се надвишава температурата от 80 градуса, за да не сварите семената. Продължителността на това третиране е 10 до 30 минути според вида на семената.
Има и начини за химическа скарификация, но те трябва да се изпълняват много по-прецизно, да се спазват концентрациите на химикалите (обикновено силна киселина или основа) и времето за третиране, което силно варира според свойствата на третираните семена, затова на тях няма да се спирам тук.

Автор на текста и снимките: Петър Костов, 20170128
Разсадник Телопеа

 
обратно към всички статии