Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Обща информация за Протеевите

Повечето протеи имат здрави листа и рядко хващат паразити. Най - опасните и разрушителни болести при тях са гъбичните. Затова трябва да предпазвате растенията като ги поливате рано сутрин (а не в горещината на деня!), избягвате мокренето на листата когато няма да изсъхнат бързо, не ги преполивате през лятото и моментално отстранявате и изгаряте всички заболели растения или части.

Протеите живеят в райони с естествени периодични горски пожари и са толкова добре адаптирани към това, че тези пожари са станали част и задължителен елемент от процеса им на възпроизводство. Именно опожаряването на възрастното растение е факторът, който не само освобождава физически семената от прецъфтелите цветове, но и ги стимулира да покълнат. Множество изследвания са провеждани с цел да се установи кой точно е факторът, прекъсващ покоя на семената и стимулиращ покълването, като повечето достигат до извода, че това не е нито само високата температура, нито само химикалите отделяни при горенето във въздуха или разтварящи се от пепелта във водата а комбинация от тях и може би други, непознати още фактори.

Протеите са растения принадлежащи към древно семейство - Proteaceae, което още преди разпадането на суперконтинента Гондвана (преди 140 милиона години) се разделя на две подсемейства - Proteoideae и Grevilleoideae. И двете подсемейства се срещат главно в Южното полукълбо. В Африка живеят около 360 вида, главно от подсемейството Proteoideae. Рода Protea (Протея) съдържа над 92 вида, подвида и разновидности. Други добре познати в Южното полукълбо видове от този род са Leucospermum с по-светли цветове, Leucadendron с жълтеникави или червено-кафеникави листа. Растенията от подсемейството Grevilleoideae се срещат главно в Австралия.

Невероятното разнообразие от форми, размери, растеж, размер на цветовете и цвят на рода Протея е станал причина за неговото кръщаване на името на гръцкия бог Протеус, който можел да приема различни форми по желание.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии