Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

График на производството, наличности и размери на растенията

Като живи организми растенията имат свой ритъм на растеж и покой. Той се диктува от сезоните - слънчевото греене, температурите, влажността и ред други фактори.
От друга страна пазарът на растения има съвсем различен ритъм и очаквания относно това кога продукцията трябва да е готова. Пролетта традиционно е най-предпочитаният сезон за покупка на растения. Затова големите комерсиални производители отглеждат растенията си в оранжерии с контролирани условия, някои до степен че отместват самите сезони, контролирайки продължителността на деня, температурите, влагата, състава на атмосферата вътре и хранителния режим на растенията. Всичко това с цел да може да растенията да бъдат готови за продажба в сезоните, когато хората имат желание да пазаруват.
За мен това е неприемливо по много причини. Все пак фактът че се занимавам с екзотични растения, много от които изискват субтропически условия налага използването на отопляема оранжерия, но аз се старая да поддържам измененията в климата вътре до абсолютния минимум. На практика това означава че оранжерията единсвено се отоплява през студените зимни месеци до около +10℃ (минимум +6℃, максимум +16℃), без да се охлажда през лятото, без да се контролира слънчевото греене, влажността на въздуха или състава на атмосферата вътре.
В резултат на това и на някои други фактори графикът на наличност на растенията при мен е различен от този в магазините с вносни растения - факт, който трябва да имате предвид при планирането на покупките си.

Повечето растения, които произвеждам по вегетативен път се произвеждат по няколко пъти в годината и съответно към момента на поръчката ви може да са с различен размер и в различна фаза на развитие в зависимост от това колко време са имали за развитие след аклиматизацията преди момента на поръчката. Особено силно важи това за бързо растящите видове. За всяка поръчка аз се старая да избирам най-добре развитото растение от всички налични. Качеството на растенията зависи и от сезона в който са произведени и момента от годината в който ги поръчвате, някои с времето стават по-хубави, други бързо достигат предела на саксията и започват да страдат от липсата на пространство. Поради ред обстоятелства, с които трябва да се съобразявам поетапното пресаждане във все по-големи контейнери най-често е невъзможно. По-едроразмерните растения които понякога се появяват за продажба при мен са изключително и само колекционни екземпляри, с които съм решил да се разделя, а не растения произведени за продажба.
Растенията, за които имам съмнения относно способността им за добро представяне в дългосрочен план отиват на компоста, колкото и да ми е жал за тях.

Повечето растения, които произвеждам от семена се стартират само ведъж в годината, като момента за това зависи от изискванията на съответния вид растение. Това означава че тяхната наличност е още по-силно ограничена по време в сравнение с тези, които се размножават вегетативно. Това важи с особена сила за субтропическите, топлолюбиви видове като Делоникс, Цезалпиния, Тамаринд. Те са налични за кратък период само през лятото.

Така на практика много от предлаганите от мен растения не са достъпни през пролетния сезон и въобще не са налични целогодишно а само през определени периоди, за разлика от вносните, които са отглеждани в райони с друг климат или при контролирани условия.

Предимствата на произведените в България растения са много - най-вече че са по-добре аклиматизирани и максимално приспособени, с по-големи шансове за оцеляване в дългосрочен план, също и бързата и безпроблемна доставка, без нужда от период на реанимация след това. Недостатъкът е, че поне за растенията, които аз предлагам - ако не го купите когато го видите налично на сайта може да се наложи да чакате доста дълго следващата партида.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии