Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Средиземноморски климат

Средиземноморския климат се характеризира с горещо, сухо лято и хладна, влажна зима. Такъв е климата в Средиземноморския басейн, но не само там а също и в югозападна Калифорния, югозападна Австралия, югозападна Южна Африка и централно Чили. Във всички тези райони максимумът на валежите е през студения сезон.
Средиземноморския басейн между южна Европа и северна Африка се характеризира с голяма температурна разлика между северните и южните си части. Южна Франция е най-северната територия със средиземноморски климат - район по-хладен, но защитен от Алпите, които спират студените северни фронтове.
В крайбрежните райони на северна Африка зимите са много по-кратки и по-слънчеви, мразовете са изключение.

В районите със средиземноморски климат на открито виреят много субтропически видове - повечето без защита, други като сукулентите например - със защита от зимните валежи. В южна Испания и Португалия дори и някои тропически видове могат да бъдат успешно отглеждани. Към тези райски кътчета за любителите на екзотични растения се причисляват и балеарските острови, Сардиния и Сицилия, гръцките острови и цялото крайбрежие на северна Африка.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии