Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

обратно към всички статии

Общи инструкции за презимуването на субтропични растения

За растенията произхождащи от субтропическите райони зимата в България е труден сезон а на нас като техни стопани се пада отговорността да им помогнем да оцелеят въпреки неблагоприятните условия.
За целта на първо място е важно да знаем точно какво растение отглеждаме - дали не е е всъщност тропическо, дали не е зимно растящо, дали може да прекара зимата в покой. Важно е да знаем от къде произхожда и какъв като цяло е климата там като основните данни, които ни интересуват са относно факторите, които най-силно влияят върху фазите на растеж и покой а това са разпределението на валежите и температурите през годината.
Стриктно тропическите растения изискват различни условия и не попадат в обхвата на тази статия. Също така има растения, които неслучайно носят названието "стайни цветя" - те се приспособяват добре към живота в нашите жилища. Но истината е, че повечето растения, които ние искаме да отглеждаме въобще не са стайни растения и условията, които са добри за нас въобще не са добри за тях. Това важи с особена сила през зимния сезон.

Нашите зими са труден сезон за субтропическите растения основно по една причина - краткия ден и недостига на слънчева светлина. По този въпрос уви нищо не може да се направи, освен ако не използвате специализирано допълнително осветление.
Друг неблагоприятен фактор са температурите, които или варират в много големи граници или са прекалено ниски или прекалено високи. Повечето субтропически растения понасят отрицателни температури съвсем за кратко, което налага отглеждането им в помещение, което не замръзва през зимата.
В природата субтропическите растения изпитват ясно изразени сезонни промени и голяма част от тях имат период на покой - факт от който ние трябва максимално да се възползваме именно през зимата.

Подбор на мястото за презимуване

Това е най-важното, от тук започва всичко. Най-доброто място разбира се е отопляема оранжерия, но това обикновено не е опция, затова минаваме натам. Следващото най-добро е помещение в което не се живее. То трябва да е максимално слънчево и светло, прохладно. Най-добре е в него да няма никаква мебелировка и въобще нищо, което би могло да се повреди от високата влажност. Най-доброто отопление е подовото, защото помага на корените да останат активни и на излишната влага да се изпарява по-бързо от субстрата. На практика обаче може да се ползва абсолютно всеки вид отопление, който може да поддържа температурата в рамките на +5 до +20℃.
Помещенията, които са пригодени за живеене не са особено подходящи за презимуване на растения. Причината за това е комбинацията от висока температура, много въглероден диоксид, ниска влажност и недостатъчно слънчева светлина. Тези фактори подтикват растенията към развитие без условия за това, което води само до изтощаването им. По тази причина някое хладно стълбище или дори мазе се оказва по-подходящо място, защото там по-ниските температури подтикват растенията към покой и така стресът за тях реално е по-малък.

Кога е най-подходящия момент за прибиране на растенията?

Идеалният вариант е растенията да се приберат тогава когато температурите вън се изравнят с температурите вътре в помещението, в което ще зимуват. Това носи най-малко стрес за растенията. Има растения, които могат да останат навън (особено ако не ги вали) много до късно, чак до когато температурите през нощта започнат да падат близо до нулата. В такъв случай обаче когато се приберат трябва задължително да е в неотопляемо помещение на хладно. Ако се вкарат на топло изпарението на вода през листата изведнъж се увеличава в пъти, а корените вече са в летаргия от ниските температури и не са в състояние да реагират толкова бързо. В резултат на това растението се стресира така силно че може да загине скоропостижно или макар и живо но отслабено да не изкара зимата.
Когато пък става въпрос за листопадни и сравнително студоустойчиви растения, които ще зимуват на студено, но не в земята а в мазе, гараж или друго подобно помещение тогава е правилно те да бъдат оставени да преживеят на открито поне няколко мразовити нощи (до -2℃) докато листата окапят напълно и растенията изпаднат в същински, дълбок покой. Ако това не се спази и растенията се приберат по-рано, не добре приспани то се получава така че те остават със повишени нива на метаболизъм, но без адекватни условия за растеж и хранене, което ги изтощава и по някое време най-често през късната зима или ранна пролет загиват.

Светлина

Колкото повече - толкова по-добре! Подберете най-слънчевите места с които разполагате за растенията, които са ви най-важни както и за тези които нормално растат през зимата и почиват през лятото а тъмните ъгълчета запазете за листопадните растения. Ако решите да използвате допълнително осветление информирайте се добре и имайте предвид следното: необходимо ви е специализирано или индустриално, доста мощно осветление. Домашните осветителни тела не вършат никаква работа, доста от рекламираните гроу-лампи - също. Необходима ви е голяма мощност и пълен спектър, вкл. УВ. Преценете дали наистина си заслужава - сметката ви за ток ще нарастне осезаемо.

Поливане

Задържането на вода в субстрата през зимата е особено опасно поради това, че намалява количеството кислород достъпен до корените и улеснява развитието на гнилостни процеси, срещу които растението има намалени защитни сили поради забавения си метаболизъм. Така че поливането трябва да е сравнително често, но минимално - буквално по няколко капки. Внимавайте с всяко поливане, дори само един път да прекалите с водата това може да доведе до фатални последствия, защото няма добър начин водата която растението не може да усвои да бъде изкарана достатъчно бързо от субстрата преди да доведе до загниване на корените.
Наблюдавайте и за източници на влага различни от поливане - конденз, вода изтекла от съседна саксия и т.н.
Има и растения, които въобще не се поливат през зимата.

Температура

Оптималната температура може би е между 10 и 15℃ за повечето видове. По-високите температури стимулират по-активен растеж, което обаче през зимния сезон води до изтощаване и от там цял ред други проблеми. Не забравяйте, че целта е растенията да прекарат зимата в състояние на (полу)покой.
Зимно растящите видове, които почиват през лятото, също се чувстват добре при тези температури.

Въздушна циркулация

Наличието на адекватна принудителна въздушна циркулация ще подобри състоянието на растенията ви по начин, по който мнозина от вас може би дори и не подозират. Застоялият въздух благоприятства повече болести, отколкото въобще можете да си представите! Тук не говорим за редовното проветряване на помещението - вентилацията е нещо хубаво, но поради загубата на топлина може да става само за кратко. Това което трябва да се осигури през останалото време е движение, циркулация на въздуха вътре в помещението. Това става с използването на вентилатор. Движението на въздуха, което климатика или някой конвектор осигурява обикновено не е адекватно за растенията. За растенията трябва движение на въздуха най-вече между самите саксии, както и между листната маса. Това означава, че ако растенията са на пода вентилаторът трябва да е поставен ниско и така насочен, че да предизвиква раздвижване на въздуха дори и в най-забутаните кътчета. Това ще намали заболеваемостта и ще увеличи преживяемостта на растенията ви с голям процент. Не е необходимо вентилаторът да работи денонощно, но трябва да бъде пускан ежедневно за по няколко часа, най-добре след поливането.

Борба с паразитите

През зимата много от растенията, които не се чувстват добре поради изброените по-горе причини стават лесна жертва и на разнообразни вредители. Ежедневното внимателно наблюдение на всяко едно растение поотделно и незабавната реакция са много важни! Винаги избирайте възможно най-малко токсичния препарат за борба!

Автор на текста и снимките: Петър Костов, 20171203
Разсадник Телопеа

 
обратно към всички статии