Aristolochia chilensis

 

Цветовете на Аристолохиите са ефикасни капани за насекоми, но те не са насекомоядни растения. Функцията на този капан е не да храни растението а да осигурява опрашването. Веднъж влязло в цвета насекомото не може да излезе заради тези остри и твърди власинки, разположени по вътрешната страна на цвета. След едно денонощие обаче тези власинки губят тургор, спихват се образно казано и насекомото е свободно. През 24-те часа на плен обаче то освен че добре се е овъргаляло в прашец и доста е огладняло, така че след като се освободи първата му работа е да налети на следващия такъв цвят примамено от апетитната за него миризма. Използвайки тази хитрост растението чувствително увеличава шансовете си за пълноценно кръстосано опрашване. Цветовете на Аристолохия чилензис миришат лошо, останалите видове Аристолохии показани тук нямат никаква доловима миризма.

обратно към албумите
back to the albumsAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisAristolochia+chilensisобратно към албумите
back to the albums
Фотограф: Петър Костов, всички снимки са авторски. Попитайте за разрешение, преди да ги ползвате! Снимките публикувани на този сайт не могат да бъдат използвани за обучаване на изкуствен интелект!


Photographer: Petar Kostov, all images are copyrighted. The images published on this site can not be used for AI training! Do not use them without prior written permission!