Edithcolea grandis
Семейство: Apocynaceae
Латинско наименование:

Edithcolea grandis


Популярно наименование: Едитколея грандис, персийски килим

Добави в любими Добави в кошницата

От всички сукуленти в групата на стапелиевите Едитколея грандис има може би най-впечатляващите и разкошни цветове! От власинките, през текстурата до самата шарка всичко в цветовете на това растение е отрупано с красиви детайли, които спират погледа и неминуемо ви карат да се вгледате внимателно и с огромно възхищение.
Едитколея грандис е доста взискателно растение и може би не е подходяща за съвсем начинаещите, които нямат опит в отглеждането на сукуленти. Като цяло грижите са като за по-обикновените и разпространени стапелии, но границите в които трябва да се движите по отношение на поливане, температури и светлина са много по-тесни и стриктни. За успешно презимуване трябва да ѝ осигурите слънчево, сухо и топло място.
Интересно е че Едитколея грандис е единствения вид в род Едитколея, който понастоящем е класифициран в подсемейство Асклепиеви в семейство Олеандрови (Апоцинацее). Произхожда от сухи и полупустинни райони в Африка и Арабския полуостров. Ароматът на цветовете не е приятен, но за разлика от други стапелиеви при Едитколея грандис той е толкова слаб че човек трябва да подуши цвета отблизо за да го усети.
Моите растения от които са предлаганите резници са отгледани от семена от култивирани растения и от семена на диви растения от две различни локации в Африка.
Резниците се вкореняват лесно през лятото когато температурите са високи. След просушаване на раната се слагат легнали върху едър пясък без да се зариват. Пясъкът се поддържа топъл и леко влажен. След вкореняване се пресаждат в МНОГО добре дрениран субстрат за кактуси/сукуленти.

Галерия със снимки на Едитколея грандис

Едитколея грандис
 

Купи резник Edithcolea grandis

Продукт (опаковка):1 бр. резник (кат. № 2184)
Размер:около 5 см.
Особености:невкоренен
Произход:собствено производство
Цена:20.00 лв.
Количество: бр.
 

Едитколея грандис - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 30 см
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: сухолюбиво
Период на цъфтеж: лято,есен
Добро за: колекционерска рядкост и гордост
Категория: колекционерска серия, многогодишни, резници, сукуленти