Cyperus esculentus
Семейство: Cyperaceae
Латинско наименование:

Cyperus esculentus


Популярно наименование: Чуфа, Циперус ескулентус, тигрова ядка, земен бадем

Добави в любими Изчерпано

Чуфата или по научному Циперус ескулентус е тревисто растение от семейство Острицови, което образува малки подземни грудки които се ядат и имат приятен ядков вкус и аромат. На размер са горе-долу колкото фъстъци. На цвят са най-често кафяви и имат лека тигрова шарка заради което се наричат и тигрова ядка, а заради вкуса си се наричат земен бадем.
Стъблата заедно с листата достигат до 90 см височина а на ширина растението се разпростира като образува множество издънки и при отглеждане в саксия бързо я изпълва а в земята прави гъст килим, който отдалеч прилича на хубава зелена трева.
Прирастът и съответно добивите в рамките на един сезон са отлични.
Със застудяване на времето надземните части отмират, но грудките остават в земята и напролет щом почвата трайно се затопли над +6 градуса започват да никнат. Възможно е също всичките грудки да бъдат извадени и да се отдели една част за засаждане през следващия сезон която обаче трябва да се съхранява в леко влажен пясък и да не се допуска пълното изсъхване през зимата, защото това води до по-трудно покълване или дори до загуба на кълняемост когато грудката е прекалено дехидратирана.
От друга страна при подходящо съхранение грудките запазват кълняемостта си до няколко години.
При поникването си грудката първо образува няколко ризома и приосновна луковица от която всъщност изникват стъблото и листата. В същото време се развиват и множество фини корени а по-нататъшното развитие на ризомите води до образуването на множество издънки и нови грудки при скъсяването на деня. Цветовете се опрашват от вятъра, но семена се образуват само ако има повече от един генетично различни индивиди.
Чуфата обича слънце, топлина и обилна влага. Понася наводняване, както и временно засушаване, но не понася засоляване а излишъкът на азот в почвата подтиска развитието на грудките. В земята грудките издържат температура на почвата до -5 градуса, затова в по-студените райони на страната може би е добре грудките предназначени за засяване да се вадят и съхраняват в незамръзващо мазе.
Засаждат се на разстояние 15-20 см. и 60 см. между редовете и на дълбочина 8 см. през април или май. Грудките започват да се развиват 6-8 седмици след поникването на растенията и нарастват най-активно през лятото, узряват за 90-110 дни. Новите грудки се образуват на дълбочина до 30 см. Грудките предназначени за консумация след изваждането се измиват добре в дълбок съд с вода и след това се сушат на слънце като редовно се обръщат. Разбира се може да се консумират и пресни, но за да се съхранят е важно да се изсушат много добре. Сушените ядки преди консумация е добре да бъдат накиснати във вода за да омекнат и да възстановят хрупкавостта си. От тях в Испания и Африка се приготвя напитката horchata de chufas или kunun aya - накиснати, смляни и подсладени с фурми. Използват се и под формата на брашно и печени, от тях се извлича и висококачествено масло.

Галерия със снимки на Чуфа

Чуфа
 

Купи растение Cyperus esculentus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 2134)
Размер:0.5 л саксия
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Не е налично
 

Чуфа - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -17.8℃ до -12.3℃ (зона 7 по USDA)
Достига размер: до 90 см. височина
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: есен
Категория: вкоренени растения, луковични, многогодишни, тревисти, ядливи