Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Dionaea muscipula
Семейство: Droseraceae
Латинско наименование:

Dionaea muscipula


Популярно наименование: Венерина мухоловка, дионея мусципула

Добави в любими Изчерпано

Венерината мухоловка е едно от най-добре познатите и атрактивни насекомоядни растения. Тя представлява нискорастящо многогодишно тревисто растение, произхождащо от блатата на Северна и Южна Каролина в САЩ.
От вътрешната страна на ловилката, по ръба под основата на зъбците се произвежда нектар, а трите власинки разположени около центъра на всяка страна на ловилката са чувствителни на допир. Капанът се затваря за 1/30 от секундата а жертвата бива разтворена посредством ензими секретирани от самото растение. За да предотврати напразното затваряне растението брои импулсите създадени от докосването на власинките и затваря капана само при две или повече поредни докосвания в рамките на 20 секунди. След 3-5 дни от повечето насекоми остава само несмилаемият хитинов скелет. След това ловилката се отваря отново. Движението на ловилката се осъществява посредством неравномерно нарастване на клетките разположени около сгъвката на ловилката. След определен брои затваряния и отваряния (обикновено около 7-8) тези клетки достигат маскималния си размер, ловилката престава да действа и листото отмира. На негово място израсва ново листо с ловилка, но все пак е препоръчително ловилките да не се затварят изкуствено без плячка.
Венерината мухоловка цъфти от май до юни с бели незабележителни цветчета на висок цветонос. За разлика от други видове насекомоядни растения процесът на цъфтеж и узряване на семената (което трае около два месеца) изтощава растението силно и при отглеждане в домашни условия това често води до загиването му. Поради това се препоръчва отстраняването на цветните пъпки веднага след забелязването им.
През време на растежа Венерината мухоловка постоянно образува нови листа, а старите отмират. Това е напълно нормален процес. Добре е изсъхналите листа да се отстраняват, за да се избягват мухлясването им и гъбични инфекции.
Dionaea muscipula издържа температури до около -15, дори -20℃ през зимата, но останалите условия на естествените ѝ местообитания са разнични от тези в нашите градини и поради това тя не е подходяща за градинско цвете. Може да бъде отглеждана на открито само при специално създадени условия и защита през зимата. Добре гледаните растения са много дълготрайни и могат да доживеят до над 20 години.
Мухоловките изискват сезони, за да се развиват - период на растеж от май до октомври и период на покой - 3 месеца през зимата, когато трябва да ѝ намерите място с температура 2 до 5℃ и по-кратък фотопериод. Ако нямате такова в жилището си можете да я извадите от почвата, да я поръсите с фунгицид, да я завиете във влажен сфагнов мъх и да я приберете в хладилника. В този случай трябва да проверявате от време на време за мухъл и да не изсъхне. Аз лично никога не съм практикувал този метод и не го препоръчвам. При навлизането в периода на покой листата израстнали през лятото отмират и остават само няколко малки листенца и луковицата с корените.
Венерината мухоловка изисква силна светлина за добър растеж. Характерното за някой разновидности червено до лилаво оцветяване също се получава само при силно осветление.

Тази страница е за закупуване на семена от Венерина мухоловка. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

 

Купи семена Dionaea muscipula

Продукт (опаковка):25 бр. семена (кат. № 89)
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Не е налично
 

Венерина мухоловка - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: 15 см.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: лято
Категория: колекционерска серия, многогодишни, семена, хищни