Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Monstera sp.
Семейство: Araceae
Латинско наименование:

Monstera sp.


Популярно наименование: Монстера акумината или адансонии

Добави в любими Добави в кошницата

Растенията от род Монстера са изключително популярни напоследък. Причините за това разбира се са много и са предмет на отделна статия но тук ще кажа само че това не е само плод на някаква безумна мода, а е много добре заслужено внимание, защото тези растения наистина притежават всички качества да бъдат отличен спътник в нашите човешки интериори. Един добре отгледан възрастен екземпляр в светло просторно помещение наистина създава атмосфера и много силно визуално послание.
Предлаганият тук вид монстера е или акумината или адансонии, не мога да кажа със сигурност, но разбира се със сигурност не е обликва (уви въпреки множеството погрешни класификации Monstera obliqua е съвсем различно "животно"!). Типично за монстерите младите растения имат съвсем неразпознаваеми и много невзрачни листа, но с възрастта и времето те стават все по-големи и впечатляващи като важна предспоставка за това е растението да има подходяща опора по която да се катери захващайки се с въздушните си корени, не е достатъчно само да бъде привързано към пръчка забита в саксията. В момента в който корените се захванат за някаква вертикална подпора и стъблото тръгне нагоре листата изведнъж се променят и стават големи и разкошни!
Иначе като грижи - разбира се повече светлина е по-добре, но това са растения които се развиват добре и на непряка, разсеяна светлина в органичен субстрат едра фракция с умерено поливане и бих казал че не са трудни за отглеждане.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Монстера акумината или адансонии Монстера акумината или адансонии
 

Купи растение Monstera sp.

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 2042)
Размер:0.5 л саксия
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:20.00 лв.
Наличност:1 бр.
Количество: бр.
 

Монстера акумината или адансонии - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: пълзящи стъбла до няколко метра
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни