Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Nepenthes maxima
Семейство: Nepenthaceae
Латинско наименование:

Nepenthes maxima


Популярно наименование: Непентес максима

Добави в любими Изчерпано

От чистите видове непентес Непентес максима е може би най-приспособимият. В родината си се среща от 40 до 2600 м. надморска височина, което означава че понася температури в много широки граници - както тропическа жега така и доста прохладни градуси. Растежът е сравнително бърз и наистина това е един от най-лесните и благодарни за отглеждане в домашни условия непентеси.

Непентесите са изключително устойчиви и приспособими растения, подходящи за почти всяко помещение. Противно на много неща, които можете да прочетете в интернет почвата в никакъв случай не трябва да е постоянно мокра, непентесите не трябва да се киснат във вода, това води до израждане на кореновата система и бавна смърт на растението! В идеалния случай субстратът трябва да е приятно влажен през цялото време без периоди на наводняване или засушаване.
Непентесите изискват висока въздушна влажност - в никакъв случай под 35%. Оптимумът е около 70 - 80%, но повечето видове добре се приспособяват към животът в обикновено жилищно помещение, където влажността на въздуха нормално се колебае около 50%. При ниска въздушна влажност непентесите не умират, а продължават да растат, но не образуват ловилки. Добре е ежедневно да бъдат опръсквани/обливани/измивани с чиста, неваровита вода.
Непентесите обичат светлината и се нуждаят от поне няколко часа слънце на ден.
Непентесите като форма на растеж са лози, които могат да бъдат подрязвани, за да бъдат поддържани в желаната форма и размери. При възрастните растения подрязването се отразява особено добре тъй-като младите приосновни издънки са много по-жизнени, силни и с по-къси междувъзлия. Каните, които се образуват на листата, които са близо до земята са различни от тези, които са по-нагоре по стъблата и обикновено са по-красиви.
Непентесите растат най-добре в лек, добре аериран и дрениран субстрат съставен от чист торф/сфагнум и перлит/пясък/смляна борова кора. Някои видове предпочитат по-алкален и минерален субстрат.

През лятото спокойно можете да отглеждате непентеса си и на открито - в градината или на балкона, но трябва постепенно да го привикнете към директната слънчева светлина и да го поставите на лека шарена сянка, защитен от най-жарките слънчеви лъчи по обяд. Саксиите закачени на открито изсъхват бързо, затова не забравяйте да поливате непентеса си често.

Имайте предвид обаче, че непентесите се аклиматизират бавно към всяка промяна в условията. Затова честото местене не им се отразява добре.

Тази страница е за закупуване на семена от Непентес максима. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Непентес максима
 

Купи семена Nepenthes maxima

Продукт (опаковка):25 бр. семена (кат. № 1935)
Произход:собствено производство, 202005
Цена:8.00 лв.
Не е налично
 

Непентес максима - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до няколко метра дължина на стъблата
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво
Категория: колекционерска серия, многогодишни, семена, увивни, хищни