Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Mussaenda roxburghii
Семейство: Rubiaceae
Латинско наименование:

Mussaenda roxburghii


Популярно наименование: Мусаенда роксбургии, Източно Хималайска Мусаенда

Добави в любими Изчерпано

Растенията от рода Мусаенда са особено пленителни за колекционерите в България а и по света. Редки, екзотични и нетипични тези храсти се отличават с интересните си съцветия, които се придружават от големи, ярко оцветени прицветници (по-точно видоизменени венчелистчета), които при вида роксбургии са снежно бели и придават една феерична, пеперудена или може би призрачна красота на растението. Те са буквално като огромни бели стрелки сочещи право към ярко жълтите или оранжеви цветове. Така тези макар и не много големи цветове (около 2 см. в диаметър) няма шанс да останат незабелязани. Контрастът между големите наситено зелени релефни листа, ярките оранжево-жълти цветове и снежно белите прицветници е поразителен и емблематично тропически.
Мусаенда роксбургии обитава подножията на Източните Хималаи до 1600 м. надморска височина сред храсталаци и окрайнини на гори. У нас може да се отглежда в контейнер като типично субтропическо растение като презимува без проблем в светло и хладно до умерено топло помещение.
Освен че е красива и за нас супер екзотична, Мусаенда роксбурги се яде и индийците особено в щата Аруначал Прадеш редовно я събират и употребяват като див зеленчук. Младите листа и клонки се готвят заедно с други зеленчуци, бамбукови кълнове, пушено месо или риба или пък с ориз и подправки. По нашенски листата вероятно ще стават и за сърмички, като ги пробвам ще пиша повече :)

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии Мусаенда роксбургии
 

Купи растение Mussaenda roxburghii

Продукт (опаковка):1 бр растение (кат. № 1856)
Размер:1 л. саксия
Особености:възрастно растение, с цвят
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:50.00 лв.
Не е налично
 

Мусаенда роксбургии - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 3 м. височина в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Добро за: екзотично и рядко растение за колекционери
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, храсти