Iochroma australe
Семейство: Solanaceae
Латинско наименование:

Iochroma australe


Популярно наименование: Иохрома аустрале, синя иохрома, syn. Eriolarynx, Acnistus australis

Добави в любими Изчерпано

Иохрома аустрале ме спечели с огромния брой цветове с които се отрупва по целите стъбла от нивото на земята до върховете на клонките. Тя е от онези сравнително редки растения, които имат способността да цъфтят (и то едновременно!) и на старото и на младото дърво - пъпките се появяват директно върху стъблото и клоните на снопчета по няколко. Цветовете представляват висящи фунийки в много приятен син до синьо виолетов оттенък като наситеността и оттенъка се менят в зависимост от възрастта на цвета - по-старите цветове леко избледняват към лилаво, а вероятно и от температурите като на по-хладно цветът е чисто син. Цветовете са сравнително трайни а новите се застъпват със старите и така скоро след началото на цъфтежа цялото растение се превръща в един водопад от цветове, който е трудно да се снима, защото цветовете са от долната страна на клонките, но на живо гледката е незабравима! Като при повечето растения, които се опрашват от колибри количеството нектар, което цветовете произвеждат е много голямо.
Листата на Иохромата са изключително меки, мъхести и нежни. Не винаги, но понякога са и доста лепкави - не знам точно от какво зависи това, сякаш при засушаване стават по-лепкави.
Като форма на растеж представлява храстче с единично стъбло в основата и множество разклонения близо до нивото на земята, но при желание може да се оформи и като малко дръвче така че короната да се падне на нивото на очите и цветовете да са най-добре изложени на показ. Стъблото и клонките бързо се вдървяват. Като цяло прилича на миниатюрна бругманзия.
Обича влага и не показва някакви капризи. Иохрома аустрале расте бързо и започва да цъфти още първата година от семка, а на втората - третата година става наистина разкошна и достига пълния си потенциал. Размерът и формата ѝ могат да се контролират с подрязване.
Аустрале / аустралис в превод от латински означава южен, но в случая Иохрома аустрале не произхожда от Австралия, а от Южна Америка - Боливия и Аржентина. Таксономията на рода Иохрома не е много ясна понастоящем и според някои автори този вид принадлежи към друг род, но разбира се самото растение ни най-малко не се вълнува от това.

Галерия със снимки на Иохрома аустрале

Иохрома аустрале
Иохрома аустрале
Иохрома аустрале
 

Купи растение Iochroma australe

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1802)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:20.00 лв.
Не е налично
 

Иохрома аустрале - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до 1.5 м. в саксия
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет - лято
Категория: вкоренени растения, дървета, колекционерска серия, многогодишни, храсти