Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Salvadora persica
Семейство: Salvadoraceae
Латинско наименование:

Salvadora persica


Популярно наименование: Арак, Салвадора персика, горчично дърво

Добави в любими Добави в кошницата

На английски наричат Салвадора персика горчично дърво, заради аромата на горчица, който листата излъчват. Представлява малко дръвче или храст с широка, плътна корона. Цветчетата са малки, плодовете - ароматни. Има множество приложения като декоративно, ядливо и лечебно растение.
Понася суша, алкални почви (ph 6.5 - 8.5), засоляване и сезонно наводняване. Обитава райони от морското равнище до 1800 м. надморска височина в тропиците и субтропиците.
Младите листа и клонки се консумират сурови или готвени. Те са леко горчиви и ароматни, напомнящи на горчица. Плодът е сладък, ароматен, леко пиперлив, сочен, 1 см. в диаметър с по една семка. От пепелта от листата се приготвя сол за готварски цели, от семената - масло, от смолата - дъвка. Сушените заедно със семената плодове имат вкус на сурово какао по мои лични наблюдения.

Лечебно действие на Арак

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Арак без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Вътрешно Салвадора персика се използва при настинка, кожни проблеми, вътрешни паразити, сифилис, увеличен далак, възпаление на пикочните пътища, безапетитие, менструални проблеми, ревматизъм, артрит.
Едно от най-интересните му приложения обаче е като продукт за устна хигиена при което клонките (клечките) се използват вместо четка за зъби като ефектът не е само механично почистване но и унищожаване на бактериалните колонии.

http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Salvadora+persica

https://www.omicsonline.org/open-access/biological-activities-of-salvadora-persica-l-meswak-2167-0412.1000129.php?aid=15876

Тази страница е за закупуване на семена от Арак. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Арак Арак Арак
 

Купи семена Salvadora persica

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 1794)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Арак - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 6 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Категория: ароматни, дървета, лечебни, многогодишни, семена, храсти, ядливи