Hippeastrum papilio
Семейство: Amaryllidaceae
Латинско наименование:

Hippeastrum papilio


Популярно наименование: Хипеаструм папилио, пеперуден амарилис

Добави в любими Добави в кошницата

В природата Хипеаструм папилио е рядък, застрашен от изчезване вид епифитно луковично растение с уникални цветове. За съжаление в култивация чистата дива форма също е много рядка а това, което обикновено се предлага под името Хипеаструм папилио обикновено са хибридни сортове. Моите растения обаче са именно от чистия див вид, отгледани от оригинални бразилски семена!
При дивите растения фонът на цветовете варира от бяло през бледо зелено до наситено ябълково зелено, а шарките от червеникаво до пурпурно и кафеникаво. Формата на венчелистчетата е асиметрична, нежна и елегантна. Обикновено цъфти с по два цвята на дръжка, обърнати с гръб един към друг. Цветоносите достигат до 60 см. височина и самите цветове са много големи. Листата обикновено са дълги между 60 и 80 см. а луковиците достигат наистина внушителни размери.
Видът е носител на наградата на Кралското Градинарско Общество (RHS AGM).
Хипеаструм папилио е открит през 1967 г от аржентински колекционер в градина в южна Бразилия. До деветдесетте години на миналия век се е смятал за изчезнал в диво състояние. По това време е открита една единствена дива популация, която понастоящем наброява около 50 екземпляра живеещи по дърветата в район с площ около 10 квадратни километра в район насечен от пътища и канали. Гората, която видът е обитавал оригинално е била с размер над 1 200 000 км2, но сега е редуцирана до около 99 000 км2 заради плантации за захарна тръстика, кафе и застрояване. Както и при останалите видове американски амарилиси (хипеаструми) генофонда на култивираните растения е изключително ограничен и представлява не повече от 10% от този на дивите популации, което носи голям риск от заболявания. Въпреки това Хипеаструм папилио не показва никакви признаци на податливост на хипеастровия мозаечен вирус.
В родината си хипеаструм папилио цъфти през пролетта (Октомври), при мен расте през зимата и цъфти през януари а лятото почива като частично или изцяло губи листата си, но запазва кореновата си система и на есен се раззеленява отново. Тази лятна почивка не е задължителна и изглежда е обусловена конкретните климатични условия в моето жилище. Растенията от вида Хипеаструм папилио са супер жизнени, непретенциозни, силни и бързо растящи. Това прави видът подходящ родител при хибридизация, в резултата на което съществуват множество хибридни сортове, които са пищни но нямат елегантността, нежността, грацията и красивата асиметрия която цветовете на дивата форма показват.
Цъфтежът при Хипеаструм папилио зависи не толкова от възрастта, колкото от размерът на луковицата - тя трябва да е достатъчно голяма за да може да износи огромните цветове. Затова е трудно да се каже кога точно дадена луковица ще зацъфти. При оптимални условия, които осигуряват бързо наедряване на луковиците цъфтежът може да започне още на втората-третата година след покълването на семената при диаметър на луковицата около 6 см.

Тази страница е за закупуване на семена от Хипеаструм папилио. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Хипеаструм папилио

Хипеаструм папилио
Хипеаструм папилио
Хипеаструм папилио
 

Купи семена Hippeastrum papilio

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1790)
Особености:видови (нехибридни)
Произход:собствено производство
Цена:7.50 лв.
Количество: бр.
 

Хипеаструм папилио - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,есен,зима
Добро за: уникален цвят, рядък, застрашен вид
Категория: колекционерска серия, луковични, многогодишни, семена