Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Senna alata
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Senna alata


Популярно наименование: Сенна алата, Касия алата, syn. Cassia alata, императорски свещник

Добави в любими Добави в кошницата

Сенна алата е може би най-хубавият вид малка сенна / касия, която може да се отглежда успешно у нас. На размер в саксия достига до 1.5 м. Листата са перести, 40-60 см. дълги. Индивидуалните листенца имат красива овална форма и се затварят нощем и при лошо време. Съцветията са 10 до 50 см. дълги, съставени от жълти цветове, всеки по 4 см в диаметър. Обитава тропическия и субтропическия пояс от морското равнище до 1200-1400 м.н.в., приспособима е към най-различни условия. Надземната част загива при замръзване, но корените са значително по-студоустойчиви и растението бързо се възстановява.
Много се радвам че имам възможност да се опитам да отгледам това растение, а и да предложа истински семена, защото знам от опит че често семената предлагани в интернет за Сенна алата се оказват други видове Сенна/Касия.
Едно от големите предимства на този вид при нашите условия е бързото му съзряване и способността да цъфти още през първия сезон от поникването на семената (6 месеца от семка до цвят при стартиране чрез разсад рано напролет).

Лечебно действие на Сенна алата

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Сенна алата без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Сенна алата освен декоративна има и лечебна стойност основно при кожни гъбични заболявания (трихофития/ringworm - маслен извлек от листата, локално външно приложение):
http://www.tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Senna+alata

http://www.stuartxchange.org/Akapulko.html

Тази страница е за закупуване на семена от Сенна алата. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Сенна алата Сенна алата Сенна алата Сенна алата
 

Купи семена Senna alata

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1784)
Цена:2.00 лв.
Количество: бр.
 

Сенна алата - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до 3-4 м. в естествена среда
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: дървета, лечебни, многогодишни, семена, храсти