Opuntia fragilis
Семейство: Cactaceae
Латинско наименование:

Opuntia fragilis


Популярно наименование: Опунция фрагилис, чуплива опунция

Добави в любими Добави в кошницата

Опунция фрагилис е един от най-дребните видове опунция, сегмените са 2 до 5 см. дълги и по-тесни, стели се по земята и образува туфи. Сегментите се отделят много лесно един от друг на което видът дължи името си фрагилис - чуплив. Това е приспособление за вегетативно размножаване. Бодлите на дължина са колкото и самите сегменти и се закачат здраво дори при леко докосване. Цветовете на дивата форма са големи - 3-5 см, най-вече жълти. При моите условия до сега растенията не са цъфтели макар да растат много добре.
Чупливата опунция е най-температуро-устойчивият вид кактус като издържа от -50℃ до +50℃ и може да вирее без никаква защита на открито навсякъде у нас. В родината си Северна Америка се среща до 4 градуса южно от полярния кръг като обитава засушливи тревисти райони а на височина ареалът ѝ достига до 3380 м. над морското равнище. Освен на студ издържа и на високи температури, което я прави наистина пригодена за много различни местообитания.
Стъблата на опунция фрагилис са ядливи като обикновено се запичат и белят преди да бъдат консумирани. Плодовете се ядат сурови, сушени или готвени. Сокът действа успокояващо при болно гърло и раздразнена кожа.

Галерия със снимки на Опунция фрагилис

Опунция фрагилис
 

Купи резник Opuntia fragilis

Продукт (опаковка):1 бр. резник (кат. № 1764)
Размер:1 сегмент
Особености:невкоренен
Произход:собствено производство
Цена:3.00 лв.
Количество: бр.
 

Опунция фрагилис - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви до под -45.6℃ (зона 1 по USDA)
Достига размер: туфи по 30 см. диаметър и 5-10 см. височина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: сухолюбиво
Период на цъфтеж: лято
Добро за: студоустойчив кактус за градината
Категория: многогодишни, резници, сукуленти, ядливи