Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Averrhoa carambola
Семейство: Oxalidaceae
Латинско наименование:

Averrhoa carambola


Популярно наименование: Карамбола, Авероа карамбола

Добави в любими Изчерпано

Карамболата е много интересно дръвче. От една страна заради плодовете си, които са красиви и нарязани на резенчета приличат на звездички петолъчки. Те са по 5-8 см. дълги, жълто-зеленикави, а при пълна зрялост оранжево-жълти. При тропически условия цъфтежът и плододаването са целогодишни, но у нас се очаква това да става през лятото. Младите растения отглеждани от семеа встъпват в плодоаване от третата година натам, което не е много време за плодно дърво. Заедно с малките размери на растението това го прави подходящо за отглеждане в контейнер.
Единствения ограничаващ фактор би могъл да бъде студът - карамболата е доста топлолюбива, расте активно само при температури над +12℃, не понася добре мразове и лесно загива ако бъде изложена на отрицателни температури за повече от денонощие. Младите растения трябва да се зимуват при температури над +10℃.
От друга страна освен че дава екзотичен плод карамболата е интересна и като декоративно растение заради деликатните си, светло зелени листа, които са чувствителни на допир и при докосване се затварят също като листата на мимозата но по-бавно. Освен това се затварят и нощем. Цветчетата са малки, розови, плодовете многобройни и също красиви сами по себе си.
Авероа карамбола е бързорастящо растение, нуждае се от грижи особено докато е малка - подрязване за оформяне, повече светлина, по-малко тор. Казва се, че като цяло това е едно доста нежно растение, което за да плододава добре трябва да бъде добре обгрижвано. Моите растения засега се показват като много по-издържливи и непретенциозни в сравнение очакванията ми базирани на това, което пише в нета.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Карамбола Карамбола Карамбола Карамбола Карамбола
 

Купи растение Averrhoa carambola

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1644)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:25.00 лв.
Не е налично
 

Карамбола - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: 3-5 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Добро за: екзотичен плод, декоративно
Категория: вкоренени растения, дървета, колекционерска серия, многогодишни, храсти, чувствителни, ядливи