Acacia dealbata
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Acacia dealbata


Популярно наименование: Акация деалбата

Добави в любими Добави в кошницата

Акация деалбата или още сребърната акация е красиво дърво, което за разлика от много австралийски растения се развива отлично в контейнер при нашите климатични условия.
Растенията отгледани от семена имат различни качества и е необходимо да минат две-три години за да се оформят и да покажат истинската си красота. Цветът на листата варира от синьо-зелен до сребристо-сив. Листата са двойно перести а индивидуалните листенца много мънички, което придава особена изящност и екзотичен силует на растението.
Цветовете са ярко жълти, събрани в големи съцветия. У нас цъфти на два пъти през годината. Веднъж лятото и веднъж зимата, но зимните цветове не винаги се отварят хубаво - зависи колко е слънчево времето.
Заради красотата и издържливостта си Акация деалбата е удостоена с наградата на Кралското градинарско общество (RHS AGM).

У нас се отглежда в контейнер, като се прибира зимата на хладно и светло място. Не издържа на продължителни мразове. Издържа до -5℃, но на кратки интервали, затова не би могла да оцелее в земята. Според уикипедия Акация деалбата е натурализирана в гр. Сочи, Русия, на брега на Черно море, но какъв е климата там и дали зимите не са по-меки отколкото по нашето черноморие не мога да коментирам.
В някои страни цветовете ѝ се използват в аранжировки с рязан цвят а цветарите там я наричат мимоза. Ароматът извлечен от цветовете се използва в парфюмерийната промишленост. На други места пък е обявена за инвазивен вид и плевел, който се преследва и унищожава. Листата ѝ понякога се използват в индийското ястие чътни.

Тази страница е за закупуване на семена от Акация деалбата. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Акация деалбата

Акация деалбата
Акация деалбата
Акация деалбата
Акация деалбата
 

Купи семена Acacia dealbata

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 1585)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Акация деалбата - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: според размера на контейнера, 5-30 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято,зима
Категория: ароматни, дървета, многогодишни, семена, храсти