Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Acacia dealbata
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Acacia dealbata


Популярно наименование: Акация деалбата

Добави в любими Добави в кошницата

Акация деалбата или още сребърната акация е красиво дърво, което за разлика от много австралийски растения се развива отлично в контейнер при нашите климатични условия.
Растенията отгледани от семена имат различни качества и е необходимо да минат две-три години за да се оформят и да покажат истинската си красота. Цветът на листата варира от синьо-зелен до сребристо-сив. Листата са двойно перести а индивидуалните листенца много мънички, което придава особена изящност и екзотичен силует на растението.
Цветовете са ярко жълти, събрани в големи съцветия. У нас цъфти на два пъти през годината. Веднъж лятото и веднъж зимата, но зимните цветове не винаги се отварят хубаво - зависи колко е слънчево времето.
Заради красотата и издържливостта си Акация деалбата е удостоена с наградата на Кралското градинарско общество (RHS AGM).

У нас се отглежда в контейнер, като се прибира зимата на хладно и светло място. Не издържа на продължителни мразове. Издържа до -5℃, но на кратки интервали, затова не би могла да оцелее в земята. Според уикипедия Акация деалбата е натурализирана в гр. Сочи, Русия, на брега на Черно море, но какъв е климата там и дали зимите не са по-меки отколкото по нашето черноморие не мога да коментирам.
В някои страни цветовете ѝ се използват в аранжировки с рязан цвят а цветарите там я наричат мимоза. Ароматът извлечен от цветовете се използва в парфюмерийната промишленост. На други места пък е обявена за инвазивен вид и плевел, който се преследва и унищожава. Листата ѝ понякога се използват в индийското ястие чътни.

Тази страница е за закупуване на семена от Акация деалбата. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Акация деалбата Акация деалбата Акация деалбата Акация деалбата
 

Купи семена Acacia dealbata

Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 1585)
Цена:2.00 лв.
Количество: бр.
 

Акация деалбата - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: според размера на контейнера, 5-30 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято,зима
Категория: ароматни, дървета, многогодишни, семена, храсти