Abelmoschus moschatus
Семейство: Malvaceae
Латинско наименование:

Abelmoschus moschatus ssp. tuberosus


Популярно наименование: Абелмосхус мосхатус подвид туберозус, мускусен хибискус, декоративна бамя

Добави в любими Изчерпано

Абелмосхус е многогодишно растение, чиято надземна част загива през сухия сезон в естествените му тропически и субтропически местообитания а след това с настъпването на новите дъждове от удебелените като грудка корени избиват нови стъбла. По същия начин се развива и при мен като сухия сезон се симулира през зимата.
С други думи у нас може да се отглежда като едногодишно в градината или като многогодишно топлолюбиво растение в саксия.
Както можете да видите от снимките на моите растения, първите цветове се появяват още когато растенията са не повече от десетина сантиметра високи. Цветовете са големи и много красиви, в много приятен, нежен оттенък на червеното.
Родовото название Абелмосхус идва от арабски "абу-л-моск" и означава баща на мускуса а видовото "мосхатус" означава миришещ на мускус. Всичко това се дължи на миризмата на семената. Именно заради етеричното масло, което се извлича от тях растението е много високо ценено като суровина за парфюмерийната промишленост.
Семената, корените и листата имат лечебни свойства и се използват в традиционната индийска медицина. Младите стръкове се консумират като зеленчук.

Лечебно действие на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Действие: антисептично, успокояващо лигавиците, диуретично, стимулиращо, подобряващо храносмилането, противоспазмено, афродизиак.
Използвани части: семена, листа, корени.
Също като Хибискус мутабилис повишава чувствителността на клетките към инсулина, като по този начин повишава усвояемостта на въглехидратите и понижава нивото на кръвната захар, помагайки при инсулинова резистентност / диабет. Намалява размера и предотвратява растежа на бъбречни камъни. Защитава черния дроб.

http://www.stuartxchange.com/Kastuli.html

Галерия със снимки на Абелмосхус мосхатус подвид туберозус

 

Купи растение Abelmoschus moschatus ssp. tuberosus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1494)
Размер:0.5 л. саксия, 5-10 см. височина
Особености:възрастно растение, с цвят или пъпки
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Не е налично
 

Абелмосхус мосхатус подвид туберозус - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: 0.3-2.5 м.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: лято,есен
Категория: вкоренени растения, едногодишни, колекционерска серия, многогодишни, тревисти, храсти, ядливи