Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Gynura procumbens
Семейство: Asteraceae
Латинско наименование:

Gynura procumbens


Популярно наименование: Гинура прокумбенс, сабунгай, самбунг ниава,

Добави в любими Добави в кошницата

Гинура прокумбенс е ценно хранително и лечебно растение с вкусни месести листа и стъбла и красиви цветчета. Като храна и билка се използват не само листата, но и нежните стъбла.
Нарича се още сабунгай или спанакът на дълголетието, листата на живота, листата на боговете, заради положителния си ефект върху човешкия организъм и многото свидетелства за живото удължаващия ѝ ефект.

Като растеж Гинура прокумбенс е храстче с меки стъбла, които оставени без подпора полягат. Добре е да се подрязва за да се сгъстява, което става естествено когато се събира за консумация. А евентуално може и да се привърже към някаква опора.
Цветовете се появяват през пролетта и са оранжеви, подобни по размер и вид на тези на градинския кострец (Sonchus oleraceus). През време на цъфтежа растението не произвежда нова листна маса. За да се скъси колкото е възможно този непродуктивен период е препоръчително цветоносите да се отстраняват още при забелязването им.
Гинурата расте бързо и не е претенциозна. През лятото може да се засажда и в зеленчуковата градина, но зимата трябва да се прибира някъде на светло, където не замръзва.

Лечебно действие на Гинура прокумбенс

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Гинура прокумбенс без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Листата и младите клонки на Гинура прокумбенс се използват в прясно състояние за директна консумация и в салати, както и готвени.

Гинура прокумбенс има противовирусно действие срещу двата типа херпес симплекс HSV-1 и HSV-2. Използва се външно и срещу други кожни проблеми свързани със сърбеж и възпаление. Вътрешно помага при температура, обриви, бъбречни заболявания, мигрена, запек, високо кръвно налягане, диабет и рак, за по-бързо заздравяване на рани:

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/394865/
http://www.stuartxchange.com/Sabungai.html

Казва се още че балансира нивата на холестерола и кръвното налягане. Положителните ѝ ефекти са толкова много, че с една дума могат да се обобщят като общоукрепващо организма действие.

3-6 листа рано сутрин на гладен стомах и още толкова вечер преди лягане е стандартната дозировка при диабет при което билката нормализира нивата на кръвната захар независимо дали са високи или ниски, с други думи при отсъствие на диабет билката не понижава изкуствено нивата на кръвната захар под нормалното.
Сокът от 7-8 листа се използва като капки за очи, а отцедената маса се поставя върху клепачите за 20 минути, след това се изплаква.
Листата, пресни или сушени могат да се варят и на чай, при което 9 големи листа се нарязват фино и се сваряват на тих огън за 2 минути. Оставя се да поизстине, отцежда се и се пие горещ или студен.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Гинура прокумбенс
 

Купи растение Gynura procumbens

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1432)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:10.00 лв.
Наличност:5 бр.
Количество: бр.
 

Гинура прокумбенс - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: меки стъбла до 1 м. дължина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет
Добро за: лечебно растение
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, лечебни, многогодишни, храсти, ядливи