Moringa oleifera
Семейство: Moringaceae
Латинско наименование:

Moringa oleifera


Популярно наименование: Моринга олифера

Добави в любими Добави в кошницата

Във времената, в които живеем нормалните храни, които нашите предци са яли до втръсване, ние вече наричаме суперхрани. За съжаление напълно основателно, защото в надпреварата за създаване на по-високодобивни култури, с по-добра съхраняемост, по-сладки плодове с безупречен външен вид не само се използват невъобразимо количество химикали, но и при самата селекция за сметка на тези качества се губи съдържанието на минерали, витамини и всички други така необходими, обикновени, истински хранителни вещества.
Та сега ви представям една от тези суперхрани - Моринга олифера - невзрачно дръвче със зелени листа. Обикновено, но хранително. Хранително не като калории а като минерали, витамини, аминокиселини, антиоксиданти и всичко друго което тялото ни има нужда да набавя от вън, но уви не намира във вафлите и кафето.

Моринга олифера е растение произхождащо от Индия, за чиито хранителни и лечебни свойства е писано много в интернет. От него се произвеждат множество хранителни добавки, екстракти и какви ли не здравословни продукти с много високи цени, които се намират и по нашите аптеки.
Тук аз обаче ви предлагам да си отгледате живото растение, без никакви пестициди и торове, по-добро от всеки извлек и скъп консервиран препарат.
Сортовете, които предлагам - PKM1 и PKM2 са селектирани в Индия за производство на плодове и листна маса, характеристиките им се запазват при размножаване със семена. Развиват се бързо и започват да цъфтят 5-6 месеца след засяването, а плодовете зреят на седмия-осмия месец. В Индия когато тези два сорта се използват за производство на плодове растенията се поддържат като малки храсти чрез ежегодно подрязване. При отглеждане за листна маса събирането ѝ започва още когато растенията станат 50 см високи чрез изрязване на 15-20 см над земята, като това се прави неколкократно през сезона.

Няма да се спирам надълго на хранителните и лечебни свойства на Морингата, защото на какъвто и език да потърсите в интернет ще намерите много информация.

Това, което трябва да знаете е следното:

1. Аз в началото бях останал с впечатлението, че морингата загнива лесно и трябва да се пази от преполиване, но с времето разбрах, че това не е така. Внимание се изисква само при покълването, след това за доброто развитие на растенията е необходима постоянна и изобилна влага и много богат субстрат или редовно торене. Единствено при тези условия може да се реализира потенциала на това растение за супер бърз растеж. Субстратът обаче все пак трябва да е много добре дрениран, лек и пухкав и да не се държи подгизнал. През летните месеци растенията могат да бъдат засадени и в градината на място с топла, отцедлива почва, но презимуването трябва да става вътре в незамръзващо помещение, може и на тъмно тъй-като през този сезон тя обикновено няма листа. Морингата обича слънце, издържа на жега до +48℃. Възрастните растения издържат на слана, но не и на силен мраз. Не е взискателна към киселинността на субстрата. Леко засушаване в началото на сезона предизвиква редуциран вегетативен растеж и по-обилен цъфтеж и плодоносене. След това обаче по време на цъфтежа и зреенето на плодовете е важно да не се засушава и да не се преполива, защото и двете водят до окапване на цветовете и плодовете.

2. Абсолютно всички части на растението са ядливи и се използват, но нас ни интересуват най-вече листата и цветовете, защото именно те ще са най-обилния продукт при отглеждане в градината през лятото или целогодишно в саксия у нас. Листата са и най-полезната и хранителна част на растението и могат да бъдат приемани в неограничено количество. Хранителната стойност на тези листа е отлична, по-добра от тази на повечето култивирани зеленчуци. Консумират се пресни като салата или сготвени (подобно на спанак). Могат и да се консервират - сушат, замразяват, стерилизират. Имат специфичен, леко лютив, пикантен вкус.

3. Моринга олифера е предимно зеленчук. Основното ѝ качество е хубавото съдържание на множество хранителни вещества - минерали, витамини, аминокиселини, антиоксиданти и много други които са в естествена комбинация, съотношение и количества. Това са вещества, които допринасят за пълноценно хранене и укрепват организма когато биват приемани в адекватни количества, т.е. когато растението бива консумирано като храна. Някои извлеци може да имат определени лечебни свойства, но хранителната стойност се губи при малките количества в които се приемат хранителните добавки - един-два грама на ден няма да ви доставят съществена доза витамини и минерали.

Морингата се отглежда широко и като декоративно растение. При отглеждане като декоративно растение редовното подрязване е важно за доброто оформяне на короната, здравината на клоните и ограничаването на размера. Може да се остави в естествената си форма на дърво или да се подреже като храст.

Кората, особено кореновата и смолата се използват с лечебни цели и се консумират в ограничени количества според съответната рецепта. Счуканите ядки на семената се използват и за пречистване на вода, т.к. действат като коагулант.

Лечебно действие на Моринга олифера


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Моринга олифера без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

http://www.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Moringa_oleifera.PDF
https://examine.com/supplements/moringa-oleifera/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490473/pdf/ijms-16-12791.pdf

Тази страница е за закупуване на семена от Моринга олифера. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Моринга олифера

Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
 

Купи семена Moringa oleifera

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1815)
Особености:сорт PKM2
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 
Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 2054)
Особености:сорт ODC3
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Моринга олифера - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: до 8 м. височина в естествена среда.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Добро за: ценна храна и билка
Категория: дървета, лечебни, многогодишни, семена, ядливи