Moringa oleifera
Семейство: Moringaceae
Латинско наименование:

Moringa oleifera


Популярно наименование: Моринга олифера

Добави в любими Изчерпано

Във времената, в които живеем нормалните храни, които нашите предци са яли до втръсване, ние вече наричаме суперхрани. За съжаление напълно основателно, защото в надпреварата за създаване на по-високодобивни култури, с по-добра съхраняемост, по-сладки плодове с безупречен външен вид не само се използват невъобразимо количество химикали, но и при самата селекция за сметка на тези качества се губи съдържанието на минерали, витамини и всички други така необходими, обикновени, истински хранителни вещества.
Та сега ви представям една от тези суперхрани - Моринга олифера - невзрачно дръвче със зелени листа. Обикновено, но хранително. Хранително не като калории а като минерали, витамини, аминокиселини, антиоксиданти и всичко друго което тялото ни има нужда да набавя от вън, но уви не намира във вафлите и кафето.

Моринга олифера е растение произхождащо от Индия, за чиито хранителни и лечебни свойства е писано много в интернет. От него се произвеждат множество хранителни добавки, екстракти и какви ли не здравословни продукти с много високи цени, които се намират и по нашите аптеки.
Тук аз обаче ви предлагам живото растение - вкоренено, адаптирано, стартирано в хубава почва, без никакви пестициди и торове, по-добро от всеки извлек и скъп консервиран препарат.

Няма да се спирам надълго на хранителните и лечебни свойства на Морингата, защото на какъвто и език да потърсите в интернет ще намерите много информация.

Това, което трябва да знаете е следното:

1. Моринга олифера е дърво, сравнително голямо, диаметъра на ствола му може да достигне половин метър. Въпреки това, когато се отглежда като зеленчук то често се отглежда като едногодишно растение.
Морингата се развива много бързо. Растежът ѝ е изключително бърз, достига зрялост и започва да цъфти още през първия, най-късно втория сезон. При отглеждането за листа в течение на сезона надземната част многократно (до 9 пъти при тропически и субтропически климат) се изрязва ниско, след което от основата избиват нови стъбла. Отглеждането ѝ за листна маса по подобен начин у нас не дава същите резултати, все пак не сме тропическа държава. Моят опит показва, че през първия сезон растенията остават мънички и се развиват бавно, но с много топлина, слънце и вода през втория ѝ сезон при мен израстна с почти метър височина и ме достигна на ръст. През летните месеци растенията могат да бъдат засадени на място с топла, отцедлива почва в градината, но презимуването трябва да става вътре в незамръзващо помещение. Морингата обича топлина и слънце. Издържа на жега до +48℃. Издържа на слана, но не и на силен мраз. Субстратът трябва да е песъчлив, добре дрениран за да не задържа прекалено много влага, но също и богат за да поддържа бързия растеж. Не е взискателна към киселинността на субстрата. За оптимално производство на листна маса е необходимо редовно поливане, но не трябва да се преполива особено през зимата, защото при подгизване тогава корените имат склонността да гният.

2. Абсолютно всички части на растението са ядливи и се използват, но нас ни интересуват най-вече листата, защото именно листата ще са най-обилния продукт при отглеждане в градината през лятото или целогодишно в саксия у нас. Листата са и най-полезната и хранителна част на растението и могат да бъдат приемани в неограничено количество. Хранителната стойност на тези листа е отлична, по-добра от тази на повечето култивирани зеленчуци. Консумират се пресни като салата или сготвени (подобно на спанак). Могат и да се консервират - сушат, замразяват, стерилизират. Имат специфичен, леко лютив, пикантен вкус.

3. Моринга олифера е предимно зеленчук. Основното ѝ качество е хубавото съдържание на множество хранителни вещества - минерали, витамини, аминокиселини, антиоксиданти и много други които са в естествена комбинация, съотношение и количества. Това са вещества, които допринасят за пълноценно хранене и укрепват организма когато биват приемани в адекватни количества, т.е. когато растението бива консумирано като храна. Някои извлеци може да имат определени лечебни свойства, но хранителната стойност се губи при малките количества в които се приемат хранителните добавки - един-два грама на ден няма да ви доставят съществена доза витамини и минерали.

Морингата се отглежда широко и като декоративно растение. При отглеждане като декоративно растение редовното подрязване е важно за доброто оформяне на короната, здравината на клоните и ограничаването на размера. Може да се остави в естествената си форма на дърво или да се подреже като храст. У нас вероятно ще цъфти основно през пролетта и лятото.

Кората, особено кореновата и смолата се използват с лечебни цели и се консумират в ограничени количества според съответната рецепта. Счуканите ядки на семената се използват и за пречистване на вода, т.к. действат като коагулант.

Лечебно действие на Моринга олифера


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Моринга олифера без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

http://www.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Moringa_oleifera.PDF
https://examine.com/supplements/moringa-oleifera/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490473/pdf/ijms-16-12791.pdf

Тази страница е за закупуване на семена от Моринга олифера. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Моринга олифера

Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
Моринга олифера
 

Купи семена Moringa oleifera

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1815)
Особености:сорт PKM1
Цена:5.00 лв.
Не е налично
 

Моринга олифера - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: до 8 м. височина в естествена среда.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Добро за: ценна храна и билка
Категория: дървета, едногодишни, лечебни, многогодишни, семена, ядливи