Psidium cattleianum
Семейство: Myrtaceae
Латинско наименование:

Psidium cattleianum


Популярно наименование: ягодова гуава, Псидиум катлейанум

Добави в любими Изчерпано

Гуавата на Катлей, наричана още ягодова гуава заради вкуса на плодовете, е привлекателно, малко, издържливо и непретенциозно дръвче от тропическите и субтропически региони на Южна Америка. Отглежда се заради ядливите си, вкусни и ароматни плодове и като декоративно растение.
Цветовете са бели, около 2.5 см. в диаметър, плодовете на моите растения са с червена, почти черна при пълно узряване, нежна кожа, червено месо и вкус на ягоди примесени с борова смола. Терпентиновият аромат не е прекалено силен а точно толкова колкото да направи комбинацията интересна и екзотична. На мен лично много ми харесват а и според други източници това е сорта с най-добър вкус и аромат. Семките са твърди но лесно се отделят от мекото и нежно месо.
За разлика от болшинството тропически плодни дървета Катлеевата гуава е напълно подходяща за отглеждане в контейнер у нас.
Тя е малко, компактно растение, растежът в началото е 60 см. до 1 м. на сезон при добро отглеждане, след това намалява. Реагира добре на подрязване като се сгъстява и става по-хубава. Плододава на новия растеж, цъфтежът може да става по различно време на годината така че подрязването не пречи на плододаването, но все пак при нашия климат е най-добре да се прави след обирането на плодовете.
Студоустойчива е до -6℃, но за да се избегнат повреди по младите листа е добре да зимува без отрицателни температури. Презимуването ѝ на закрито в хладно, светло помещение е напълно безпроблемно.
Понася най-различни почви, вкл. варовити и алкални както и много бедни, но предпочита леко кисел, богат на листовка, бързо отцедлив субстрат.
Кореновата система е повърхностна, не изисква огромна саксия (20 л. е достатъчна за едно възрастно растение). Въпреки че е доста сухоустойчива по време на растежа е добре да се полива редовно като леко се засушава само докато зреят плодовете.
Устойчива е на засоляване, което позволява по-рядко пресаждане.
Моето растение цъфна и върза за първи път в 3 литрова саксия на втората година след поникването си като още първата реколта беше доста богата - може би към тридесетина плодчета най-едрите от които бяха по 3.5 см. в диаметър.

С други думи ако сте любители на екзотичните плодове това е едно растение, което няма да ви разочарова.

Галерия със снимки на ягодова гуава

ягодова гуава
ягодова гуава
 

Купи растение Psidium cattleianum

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1364)
Размер:в 0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:15.00 лв.
Не е налично
 

ягодова гуава - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: 2-6 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: вкоренени растения, дървета, колекционерска серия, многогодишни, храсти, ядливи